Arbejdstilsynet i aktion: 196 smæk på byggepladser

Der var nok at kigge efter, da Arbejdstilsynet i sidste uge var i aktion på landets byggepladser. I alt fandt tilsynet 196 problemer, som kan være til alvorlig fare for byggearbejderne.
196 gange måtte Arbejdstilsynet konstatere, at der herskede farlige forhold på byggepladserne, da tilsynet var på aktion i sidste uge.
196 gange måtte Arbejdstilsynet konstatere, at der herskede farlige forhold på byggepladserne, da tilsynet var på aktion i sidste uge. Foto: Colourbox

Manglende rækværk, værktøj der falder ned fra stilladser og arbejdere, der snubler i rod på byggepladser.

Der kan være nok at holde øje med på de danske byggepladser. Ofte er problemerne så alvorlige, at de er til direkte livsfare for de ansatte. Det oplevede Arbejdstilsynet, som i sidste uge var i aktion på intet mindre 156 danske byggepladser. Under aktionen blev der givet i alt 196 såkaldte strakspåbud og forbud.

Et strakspåbud betyder, at et problem er alvorligt og skal løses med det samme, mens et forbud betyder, at et problem er så farligt for medarbejdernes sikkerhed, at arbejdet skal stoppes øjeblikkeligt.

- Der er mange byggepladser, der er meget pæne. Det gælder for omkring halvdelen. Men hos den anden halvdel er der som regel adskillige problemer på hver plads, siger Lene Teilberg, tilsynschef i Arbejdstilsynet.

Bygherrer sjusker med sikkerheden

På aktionen har man fundet mange forskellige problemer, som kan være til fare for byggefolkene.

- Det drejer sig blandt andet om fare for nedstyrtning, rod og uorden på byggepladsen, alt for tunge løft og nedfaldne genstande, som byggearbejderne kunne få i hovedet, forklarer Lene Teilberg.

Aktionerne har blandt andet haft fokus på de problemer, som er bygherrens ansvar - altså for eksempel den kommune eller virksomhed, som står bag byggeriet. Bygherren har ansvar for planlægningen af byggeriet som helhed og for den generelle sikkerhed, når både murere, malere, tømrere og elektrikere hver især skal lave deres del af arbejdet.

Men netop her går det ofte galt, lyder det fra Søren Schytte, som er formand for arbejdsmiljøudvalget i BAT-kartellet, som er en sammenslutning af fagforeninger i byggeriet.

- Der er rigtig mange ting, som bygherren skal planlægge, for at en byggeplads bliver sikker. Men ofte bliver det bare ikke gjort. Vi ved, at omkring en tredjedel af samtlige ulykker sker, fordi bygherren ikke lever op til sine forpligtelser. Min egen oplevelse er også, at det især er de offentlige bygherrer, som har svært ved at leve op til ansvaret. Derfor synes jeg også, at Arbejdstilsynet burde have større fokus på det område, mener Søren Schytte fra BAT-kartellet.

Dansk Byggeri: Vi skal lære af fejl

Selvom nogle problemer skyldes sjusk hos bygherrerne, er der også mange fejl, som de enkelte virksomheder har ansvar for. Og de fejl skal man lære af, erkender arbejdsgiverforeningen Dansk Byggeri.

- Vi opfordrer vores medlemsvirksomheder til at kontakte os, hvis de synes, at Arbejdstilsynet har reageret urimeligt. Det har vi ikke hørt noget om denne gang, så derfor er det jo en påmindelse til virksomhederne om, at der er noget, de kan gøre bedre, siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri.

I Dansk Byggeri er man enige i, at mange af problemerne ligger hos bygherrerne.

- En stor del af af medarbejdernes sikkerhed starter allerede på tegnebrættet. Det er for eksempel vigtigt, at arbejdet bliver planlagt sådan, at byggearbejderne har ordentlig plads og ikke skal gå og falde over hinanden, siger Mette Møller Nielsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.