Arbejdsløses personlighed ændrer sig markant

Hvis man er ledig i længere tid, kan ens personlighed ændre sig så meget, at det bliver endnu sværere at få et job igen.
Det er ikke bare økonomisk surt at være ledig i længere tid, det kan også ændre ens personlighed, så det bliver sværere at få job igen, viser undersøgelse.
Det er ikke bare økonomisk surt at være ledig i længere tid, det kan også ændre ens personlighed, så det bliver sværere at få job igen, viser undersøgelse. Michael Bothager, Scanpix/arkiv

En ny stor undersøgelse tegner et noget sort billede af, hvad der sker, når vi mister vores arbejde og er væk fra arbejdsmarkedet i længere tid.

Det skriver Politiken.

En stor personlighedsundersøgelse af ledige danskere, lavet af firmaet People Test Systems, viser, at den personlighed, der dannes efter længere tids arbejdsløshed, kan være med til at blokere for at få et nyt job. De ledige bliver nemlig mindre fleksible, mindre initiativrige og mindre risikovillige. Samtidig daler selvtilliden kraftigt, man får mindre energi, mindre konkurrencelyst og mindre tilpasningsevne.

Konklusionerne i undersøgelsen bør bruges til at forberede de ledige på de udfordringer de står over for - også når det gælder personligheden.

- Undersøgelsen viser jo med al tydelighed, at ledighed i sig selv kan blokere vejen tilbage til arbejdsmarkedet, fordi man udvikler nogle personlighedstræk, der gør det endnu vanskeligere at få et job, siger direktør i People Test Systems, Torben Tolshøj.

Verner Sand Kirk, der er direktør i A-kassernes Samvirke, siger, at det er på høje tid, at man ser nærmere på, hvad der sker med de lediges psyke.

- Det er også vores fornemmelse, ud fra de henvendelser vi får, at rigtig mange ledige mister modet og troen på, at de kan komme tilbage til arbejdsmarkedet, når de har været ledige i længere tid. Så på den måde er det jo en ond cirkel, hvor ledigheden i sig selv kan gøre den svære vej tilbage til arbejdet endnu mere umulig, siger han til Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.