Arbejdsløse i Danmark: Her bor flest og færrest

Bruttoledigheden faldt igen i februar, og ledigheden er nu nede på det laveste niveau i syv år.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at ledigheden fortsat er på retur.

Bruttoledigheden, ledigheden i Danmark målt på fuldtidsjob og for voksne, faldt med 1700 i februar til 114.600 personer. Det giver en bruttoledighed på 4,3 procent.

Ifølge Jyske Bank er det det laveste niveau siden marts 2009. Siden midten er 2014 har der kun været to måneder med stigninger i ledigheden.

- 4,3 procent er bestemt ikke høj arbejdsløshed historisk set. Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte altså i februar.

- Dermed ser det ud til, at jobopsvinget kan fejre treårs fødselsdag i denne måned, idet beskæftigelsen har været stort set konstant stigende siden april 2013, skriver cheføkonom hos Danske Bank Las Olsen i en kommentar.

Ledigheden er faldet fra 5,4 procent i februar 2015.

Ledigheden faldt klart mest på Bornholm med 0,3 procentpoint til 5,0 procent. I de øvrige landsdele er ledigheden uændret eller også faldt den med 0,1 procentpoint fra januar til februar. Det betyder, at ledigheden ikke længere er højest på Bornholm men derimod på Fyn - her er bruttoledigheden 5,2 procent. Omvendt er der færrest ledige i Nordsjælland - her er tallet 3,2 procent.

Ledigheden falder, og beskæftigelsen stiger, på trods af, at den økonomiske vækst i Danmark er meget lav og forventes at blive det. Den sløje økonomiske vækst giver ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd bekymring for, om den lave ledighed kan fortsætte.

- Det er positivt at arbejdsløsheden er faldet. Der er dog en reel risiko for, at den sløje vækst dansk økonomi igennem længere tid har oplevet, kan bremse jobfremgangen i år.

- Dermed kan vi være på vej mod en periode, hvor arbejdsløsheden ikke kommer til at falde så markant og måske flader mere ud, skriver cheføkonomen hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Erik Bjørksted.

Samme opfattelse deler Jyske Banks seniorøkonom Niels Rønholt.

- Det er fortsat vores hovedscenario, at det langsomme opsving i dansk økonomi snegler sig langsomt videre uden at gå helt i stå. Og derfor forventer vi også, at ledigheden falder yderligere lidt i det kommende år.

- Men vi tror, at fremgangen på arbejdsmarkedet bliver mindre i 2016 end i 2015, skriver han i en kommentar.

Ser man på nettoledigheden, så er den faldet med 2300 personer i februar til 93.200 personer.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.