Arbejdslivet æder os: “Vi smadrer indlevelsesevnen”

Arbejdslivet har erobret hele mennesket og derfor forsvinder indlevelsesevnen. Den beror nemlig på, at man har tid og ikke ser verden gennem en computerskærm, siger Asger Baunsbak-Jensen.
Præst, lærer og landformand for Radikale Venstre i 70'erne Asger Baunsbak Jensen er dybt bekymret for danskernes indlevelsesevne, som, han mener, er ved at blive smadret.
Præst, lærer og landformand for Radikale Venstre i 70'erne Asger Baunsbak Jensen er dybt bekymret for danskernes indlevelsesevne, som, han mener, er ved at blive smadret. Claus Bjørn Larsen, Scanpix arkiv (2007)

Danskernes evne til at sætte sig i andre menneskers sted er ved at forsvinde. Konkurrencestaten, den teknologiske udvikling og det stigende præstationsræs med fokus på individet har sat så højt et tempo i vores liv, at vores indlevelsesevne er godt på vej til at blive smadret.

LÆS OGSÅ: 73-årig: Det burde forbydes at hente børn 16.30

Det siger den 82-årige Asger Baunsbak-Jensen, lærer, præst og tidligere landsformand for Radikale Venstre, i et interview med Politiken.

-Danskerne, der er kendt for at have bygget et af verdens bedste fællesskaber, er ved at miste indlevelsesevnen. det går ud over tilliden, som er et af kardinalpunkterne i velfærdstænkningen. Det er dybt alvorligt, siger han.

Arbejder i stedet for at tale sammen

Han peger på børnefamilierne, som et af de steder, hvor indlevelsesevnen har det meget svært. Arbejdslivet har erobret hele mennesket og vi ser børnene gennem en computerskærm, siger Baunsbak Jesnen.

-Se på børnefamilier i dag. Jeg hører igen og igen fra børn, der ikke taler med forældrene, fordi mor og far konstant arbejder - også når de er kommet hjem. Alle har en iPad eller iPhone. Man arbejder i stedet for at tale sammen. Og det går ud over indlevelsen i hinandens liv. Vi bliver fattigere, siger Asger Baunsbak-Jensen til Politiken.

LÆS OGSÅ: Familiekabale: Vi skal sgu da have mad...Hvem skal lave den?

Han peger på folkeskolen og hjemmeplejen som andre områder, hvor nærværet og indlevelsesevnen er under pres.

Læs hele interviewet i PolitikenFølg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.