Arbejdsgivere: Giv nedslidte lettere vej til seniorførtidspension

Det skal være nemmere for nedslidte medarbejdere at få tilkendt seniorførtidspension, mener erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.
Det skal være nemmere for den nedslidte slagter at få tilkendt seniorførtidspension, mener Landbrug & Fødevarer.
Det skal være nemmere for den nedslidte slagter at få tilkendt seniorførtidspension, mener Landbrug & Fødevarer. Foto: Morten Stricker/Scanpix/Arkiv

Kommunerne skal være mere rundhåndede, når de uddeler seniorførtidspensioner, mener Landbrug & Fødevarer. 

- Når pensionsalderen stiger, bliver vi samtidig nødt til at tage hensyn til de nedslidte medarbejdere, siger Morten Holm Østergaard, der er erhvervspolitisk chef i Landbrug & Fødevarer, der repræsenterer danske landmænd og fødevarevirksomheder.

For selvom erhvervsorganisationen bakker op om regeringens ønske om højere pensionsalder, så mener Landbrug & Fødevarer, at man skal finde en løsning på, at mange kortuddannede ansatte i fysisk krævende job vil være nedslidte, inden de når pensionsalderen. 

Værst vil det gå ud over landets slagtere og andre fødevareansatte, da de ifølge ny analyse fra Arbejdernes Erhvervsråd er den faggruppe, der er mest udsat for arbejdsskader og hvor flest trækker sig tidligt fra arbejdsmarkedet. 

- Arbejdet som landbrugsmedhjælper og slagteriarbejder er fysisk arbejde, som nogen bliver nedslidte af. For dem skal der være et værdigt alternativ, siger Morten Holm Østergaard, der peger på den eksisterende seniorførtidspension som et værdigt alternativ.

Skrappe krav

Men han mener, at alt for få idag får tilkendt den særlige førtidspension for nedslidte eller arbejdsskadede personer, der højst er fem år fra folkepensionsaldere. Og at det skyldes for skrappe krav og kriterier i kommunerne. 

- Vi så gerne, man lempede lidt på kriterierne, så flere nedslidte kunne få tilkendelsen, siger Morten Holm Østergaard uden at ville konkretisere yderligere. 

Seniorførtidspensionen blev indført som en redningskrans til nedslidte ældre i forbindelse med tilbagetrækningsreformen i 2011, der fremrykkede den højere pensionsalder og forkortede efterlønnen.

Har ikke hjulpet som forventet

Men redningen til de nedslidte har slet ikke hjulpet i det omfang, man regnede med, da den blev indført, forklarer Morten Holm Østergaard:

- Dengang vurderede man, at ordningen vil komme omkring 2000 personer til gavn om året. Men opgørelser viser, at kun omkring 200 årligt får tilkendt den, siger Morten Holm Østergaard. 

Han henviser til tal fra Ankelstyrelsen, der viser, at der i 2014 blev tilkendt seniorførtidspension til i alt 196 personer, og i 2015’s første tre kvartaler har der været 170 nye tilkendelser.

Gratis løsning

Morten Holm Østergaard tilføjer, at løsningen med at sænke kravene, så flere vil få tilkendt en seniorførtidspension, vil være en gratis omgang for staten: 

- Forslaget koster som sådan ikke noget. For man har jo allerede budgetteret med, at ordningen skulle bruges i større omfang, da man indførte tilbagetrækningsreformen, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.