Arbejde 24 procent mere? “Jeg bliver helt træt”

Ny rapport anbefaler, at vi arbejder 24 procent mere end i dag. Det lyder som noget "regnearks-filosofi," mener repræsentant for en nedslidt gruppe.
Der er masser af tunge løft indbygget i jobbet som sosu på plejehjem og sygehuse, og det slider på kroppen. En rapport anbefaler, at danskerne arbejder 24 procent mere i løbet af et arbejdsliv. "Urealistisk," lyder det fra FOA.
Der er masser af tunge løft indbygget i jobbet som sosu på plejehjem og sygehuse, og det slider på kroppen. En rapport anbefaler, at danskerne arbejder 24 procent mere i løbet af et arbejdsliv. "Urealistisk," lyder det fra FOA. Scanpix, arkiv: Søren Bidstrup

Selvom et hav af reformer har præget de seneste år, er vi slet slet ikke færdige. Vi skal knokle langt mere i løbet af et arbejdsliv, end vi er vant til. Faktisk næsten en fjerdedel længere end vi gør i dag.

Sådan lyder anbefalingen i en ny rapport fra Boston Consulting Group, som Berlingske Tidende fortæller om i dag.

LÆS OGSÅ: Rapport: Kom i gang - du skal arbejde 24 procent mere

Men det lyder godt nok som noget “regnearks-filosofi,” hvor man kører Danmark som konkurrencestat derudaf med en direktør i spidsen, og hvor man ser stort på, hvordan et velfærdssamfund er skruet sammen.

Svært bare at holde fuldtidsstilling

Det mener Karen Stæhr, der er sektorformand i FOA og repræsenterer en af de brancher i Danmark, der er mest plaget af nedslidning - nemlig plejesektoren.

“Jeg bliver helt træt. Når jeg ser på, hvordan det kører i dag, så er det urealistisk at skulle arbejde så meget mere. I dag er det svært bare at holde fuldtidsstilling arbejdslivet ud, og så putter vi lige 24 procent oveni.”

Karen Stæhr peger på, at de ansatte i plejesektoren kæmper mod både fysisk og psykisk nedslidning.

“Der er den fysiske nedslidning, fordi man bærer meget og skal støtte og løfte ældre beboere, der ligger i sengen. Så er der den psykiske. Du er hele tiden tæt på mange mennesker, du skal forholde dig til deres problemer, til døende og demente. Det trækker meget på dig,” siger Karen Stæhr.

Tror ikke på det

Hvis plejepersonalet skal piskes til at arbejde endnu mere, så skal de opgaver, som de løser, organiseres helt anderledes, siger hun.

“Så skal der helt andre former for teknologi til, der kan mindske arbejdsskader, ligesom der skal være langt flere til at løfte opgaverne. Men jeg er stadig i tvivl. Jeg synes, det er helt vildt let at sige, at vi bare skal arbejde 24 procent mere, så er det hele løst. Man er nødt til at dykke ind bag tallene. Jeg tror ikke på, folk kan arbejde så længe,” siger Karen Stæhr.

Skal folk bæres vandret ud?

Det er ikke kun repræsentanter for ansatte med fysisk krævende arbejde, der er betænkelige. I Berlingske i dag siger næstformanden i juristernes og økonomernes forbund, Djøf, Per Hansen:

“Vi er ikke i tvivl om, at der kommer flere reformer, men man må spørge sig selv, om det er meningen, at folk skal bæres vandret ud fra arbejdspladsen - det er der jo ingen, der har fornøjelse af.”
Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.