´Arbeit macht frei´-indgang stjålet fra tysk KZ-lejr

Ukendte gerningsmænd har været på spil i Dachau og stjålet det historiske slogan, lige som det tidligere er sket i Auschwitz.
Henter afspiller ...
/ritzau/

'Arbeit macht frei' eller 'arbejde gør dig fri' stod der på jernlågen som en kynisk hilsen fra de tyske nazister til de mange fanger under anden verdenskrig. Sådan plejede indgangen at se ud ind til KZ-lejren i Dachau.

Men den låge var væk søndag morgen, efter ukendte tyve havde været på spil i løbet af natten. Til trods for, at der er vagter og overvågningskameraer i Dachau, der ligger 20 kilometer fra München i Sydtyskland.

'Det er naturligvis en forfærdelig beskadigelse af mindesmærket for koncentrationslejren Dachau. Også hvad angår mindet og betydningen af dette sted for de overlevende, så er det en forfærdelig oplevelse,' forklarer Dirk Riedel, historiker, Dachau.

Omkring 200.000 fanger nåede at gå igennem den historiske indgang, og 40.000 af disse
kom aldrig ud igen.

Et endnu større skilt med selv samme påskrift blev savet i stykker og stjålet fra Auschwitz i Polen i 2009, og en svensk statsborger blev idømt knap tre års fængsel i Polen som bagmand for tyveriet. Medvirkende: Dansk tilrettelæggelse: Sune Skallerup Sørensen

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.