April satte ny global varmerekord

Rekordtemperaturer kan fortsætte fire til seks måneder. Vejrfænomenet El Niño er med til at varme kloden op.
En mand cykler gennem New York-bydelen Manhattan i shorts juleaftensdag 2015. Global opvarmning har gjort vejret mere behageligt for amerikanerne i løbet af de seneste 40 år, hvilket måske kan forklare, hvorfor en stor del af befolkningen ikke anser det for at være en lige så stor trussel, som forskerne og mennesker i andre dele af verden gør.
En mand cykler gennem New York-bydelen Manhattan i shorts juleaftensdag 2015. Global opvarmning har gjort vejret mere behageligt for amerikanerne i løbet af de seneste 40 år, hvilket måske kan forklare, hvorfor en stor del af befolkningen ikke anser det for at være en lige så stor trussel, som forskerne og mennesker i andre dele af verden gør. Foto: Kathy Willens/AP

Den globale hedetur fortsætter. Nye tal fra det amerikanske rumforskningsagentur, Nasa, viser, at verden i år oplevede den varmeste april, der nogensinde er målt.

Det skriver den britiske avis The Independent.

Dermed ligner april de to foregående måneder, som også var den varmeste marts og februar, der nogensinde er målt.

I år skubber vejrfænomenet El Niño ekstra på opvarmningen.

- Det er skræmmende. Jeg er nået til det punkt, hvor jeg ikke ved, hvad der vil ske nu, siger meteorolog Eric Holthaus, der er klimaskribent i Slate Magazine, til The Independent.

- Vi vidste alle, at El Niño ville påvirke tingene, men jeg tror ikke, at nogen forventede denne stigning.

Han tilføjer, at han forventer at rekordtemperaturerne vil fortsætte i de næste fire til seks måneder.

Med målingerne for april er det sjette måned i træk, at der konstateres temperaturer, som ligger mere end én procent over gennemsnittet for den pågældende måned målt fra 1951 til 1980.

Når man ser på statistikkerne for de foregående år, tegner der sig også et tydeligt mønster. 2015 slog varmerekorden fra 2014 og blev klodens varmeste år, siden man begyndte at foretage målinger i 1880.

Siden det daværende rekordår i 1997 har 16 af de følgende 18 år været endnu varmere.

El Niño medfører stærk opvarmning af Stillehavets overflade og fører i nogle regioner til tørke og skovbrande, mens andre regioner lider under ekstremt regnvejr og oversvømmelser.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.