A.P. Møller dropper støtte til børnehospital: Må opgive operationsgang

På trods af en hensigtserklæring om økonomisk støtte til et nyt børnehospital har A.P. Møller givet afslag på Regions Hovedstadens ansøgning om fondsmidler.
- Det enkle svar, jeg kan give dig i den sag, det er, ingen kommentarer, siger A.P. Møller Fondens direktør Henrik Tvarnø.
- Det enkle svar, jeg kan give dig i den sag, det er, ingen kommentarer, siger A.P. Møller Fondens direktør Henrik Tvarnø. Foto: Scanpix arkiv

Begejstringen var stor i 2014, da Region Hovedstaden med A.P. Møller Fonden og Lego-stifter Ole Kirks Fond i ryggen fremlagde planer om at bygge et nyt børnehospital i den absolutte verdensklasse til 2,6 milliarder kroner.

Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at ambitionerne nu har lidt et gevaldigt knæk. En aktindsigt i projektet viser nemlig, at A.P. Møller fonden på trods af en hensigtserklæring om økonomisk støtte er skredet fra projektet, og dermed går det nye børnehospital under Rigshospitalet glip af 600 mio. kroner.

I et brev fra den stenrige fond, der er hovedaktionær i A.P. Møller Mærsk, til regionsrådsformand i Region Hovedstadens formand, Sophie Hæstorp Andersen (S), hedder det således:

'Vi henviser til deres ansøgning af 19. august 2015 om støtte til etablering af nyt hospital for børn, unge og fødende ved Rigshospitalet. Sagen har været forelagt Fondens Bestyrelse, og vi beklager at måtte meddele, at ansøgningen ikke har kunnet imødekommes.'

A.P. Møller Fondens afslag på 600 mio. støttekroner til børnehospitalet betyder, at byggeriet nu må 'nøjes' med to mia. kr., hvoraf Region Hovedstaden stiller med 1,4 mia. kr, mens Ole Kirks Fond støtter med 600 millioner kroner.

Det bekræfter koncerndirektør i Region Hovedstaden Jens Gordon Clausen til Ekstra Bladet:

- Vi har sendt en ansøgning til A.P. Møller Fonden, og det har vi fået afslag på, og det har vi så bare taget til efterretning. Det er klart, at når det samlede beløb er 2,6 mia. kroner for det helt store projekt, og vi sender to ansøgninger til to fonde, og det er den ene, der vælger at støtte det, så mangler der jo de resterende 600 mio. kr. til at realisere det fulde store projekt til 2,6 mia. kroner, siger han.

Må opgive operationsgang

Jens Gordon Clausen erkender, at A.P. Møllers afslag får direkte konsekvenser på byggeriets ambitioner:

- Det er klart at fra 2,6 mia. til to mia. kroner, der står vi selvfølgelig i den situation, at vi ikke har penge nok til at realisere et endnu større projekt. Og det man så konkret ikke får, det er jo for eksempel en operationsgang til børn og unge, siger han.

A.P. Møller Fondens direktør Henrik Tvarnø ønsker ikke at udtale sig om afslaget:

- Det enkle svar, jeg kan give dig i den sag, det er, ingen kommentarer. Hvis jeg skal uddybe noget som helst, så er det helt principielt og har ikke noget med den konkrete sag at gøre. Vi udtaler os alene om projekter, der støttes, siger han.

A.P. Møller Fonden råder over en egenkapital på 122 mia. kroner. Ekstra Bladet har også forgæves forsøgt at få en kommentar fra fondens formand Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla.

Det nye børnehospital, der får navnet 'Børneriget', forventes at stå klar i 2024.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.