Antallet af nye europæiske hiv-smittede sætter rekord

Flere end nogensinde før blev sidste år smittet med hiv. Særligt udviklingen i Østeuropa er kritisk.
Hvert år 1. december mindes de personer, der er døde af aids. I modsætning til tidligere er der gode behandlingsmuligheder, hvis man bliver smittet med hiv, men samtidig er antallet af smittede også steget.
Hvert år 1. december mindes de personer, der er døde af aids. I modsætning til tidligere er der gode behandlingsmuligheder, hvis man bliver smittet med hiv, men samtidig er antallet af smittede også steget. Foto: BUBANDT MARTIN/FREELANCE

Selv om man i Afrika ser tegn på, at antallet af nye hiv-smittede er i tilbagegang, er situationen en anden i Vesteuropa.

Ifølge Det Europæiske Center for Forebyggelse og Kontrol (ECDC) blev 142.197 europæere smittet med hiv sidste år.

Det er ifølge Information det højeste registrerede antal, siden man begyndte at føre statistik i 1980'erne.

Mens man i Vesteuropa hovedsageligt finder de nye tilfælde blandt homoseksuelle, er tendensen en anden i Østeuropa, forklarer Jens Lundgren, der er leder af Copenhagen HIV Programme.

- Østpå er det er hovedsageligt heteroseksuelle. Det skyldes en forfejlet politik over for stofmisbrugere. De deler nåle med hinanden og bliver smittet. Når de så har sex, spreder virussen sig videre, siger han til avisen.

Jens Lundgren advarer mod at tro, at hiv er under kontrol. For selv om behandlingsmulighederne er blevet meget bedre og dødeligheden er lav, er virussen stadig meget smitsom.

Når situationen særligt i Østeuropa er kritisk, skyldes det at behandlingstilbuddene her er meget dårligere end i eksempelvis Danmark - eller for den sags skyld i Afrika.

- Antallet af personer, der får behandling i Østeuropa, ligger på omkring 10 procent. I de fleste afrikanske lande ligger den på 40-50 procent. Så man får bedre behandling i Kenya end i Sankt Petersborg, siger han.

1. december markerede World Aids Day verden over. Traditionen har eksisteret siden 1988, og i år sættes der netop fokus på, at alle skal have mulighed for at få behandling.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.