Ansøgere buldrer frem: Unge vil være socialrådgivere

Antallet af ansøgere til uddannelsen som socialrådgiver sætter igen i år rekord. Sidste år blev seks ud af ti optaget på landets i alt 17 socialrådgiveruddannelser.
Rekordmange har søgt ind på socialrådgiveruddannelsen
Rekordmange har søgt ind på socialrådgiveruddannelsen Scanpix

Målt på både fremgang og antal ansøgere placerer uddannelsen sig i den høje ende blandt landets uddannelser.

Bunken med ansøgere til socialrådgiveruddannelsen tæller i år 3455 ansøgninger. Det er en fremgang på 7 procent sammenlignet med 2015.

Nyheden bringer glæde hos Dansk Socialrådgiverforening.

- Vi er meget glade og meget tilfredse med, at ungdommen finder socialrådgiverfaget attraktivt. Der er brug for dygtige socialrådgivere, som dedikerer sig til at skabe en forskel for de mennesker, der har brug for en indsats, siger Majbrit Berlau formand i Dansk Socialrådgiverforening til Avisen.dk

Blandt 24 udvalgte uddannelser i Uddannelses- og Forskningsministeriets oversigt over ansøgninger er socialrådgiveruddannelsen den femtemest søgte. Samtidig ligger uddannelsen i top-fire målt på procentvis fremgang.

Jobsikkerhed tiltrækker

Generelt har socialrådgiverne oplevet fremgang år efter år. Siden 2009 er ansøger antallet mere end fordoblet.

Fremgangen i år er dog ikke helt så stor som fremgangen på 10 procent sidste år.

Majbrit Berlau afviser imidlertid, at der er en opbremsning på vej.

- Forandring er i en størrelse, der ikke bekymrer mig. Men det er klart, at vi som faggruppe skal blive ved med at bevise over for kommende kollegaer, at det er værd at søge den her uddannelse.

Formanden mener, at det lysten til at gøre en forskel og udsigten til jobsikkerhed, som tiltrækker de mange ansøgere. Derudover tror hun også, at uddannelsens alsidighed appellerer til mange.

- Man kan skifte felt mange gange i sin karriere på den samme grunduddannelse.

Fire af ti kom ikke ind

Ifølge Bent Greve, arbejdsmarkedsprofessor ved Roskilde Universitet, kan socialrådgiveruddannelsens voksende popularitet også hænge sammen med, at det visse steder i landet er svært at få adgang til sygeplejeskeuddannelsen, som også er et menneske-nært fag.

- Det, som man ikke kan se af tallene, er, hvordan ansøgningerne fordeler sig på landsplan. Nogle steder er det svært at komme ind på sygeplejerskeuddannelsen, hvilket kan have fået nogen til at søge mod socialrådgiveruddannelsen i stedet for, siger han.

Antallet af ansøgere til sygeplejeskolerne er i år faldet med 5 procent til 5732 ansøgere.

Ud af 3225 ansøgninger blev 1979 optaget på socialrådgiveruddannelserne sidste år. Det svarer til, at fire af ti ansøgere ikke blev optaget på en socialrådgiveruddannelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.