Ansatte strejker: Ikea vil ikke anerkende fagforening i USA

For første gang nogensinde strejker organiserede ansatte hos et amerikansk Ikea-varehus.
- I stedet for at gøre, hvad der er rigtigt, vælger Ikea at kæmpe imod deres egne hårdtarbejdende ansatte. Det er forkert, siger Chris DeAngelo.
- I stedet for at gøre, hvad der er rigtigt, vælger Ikea at kæmpe imod deres egne hårdtarbejdende ansatte. Det er forkert, siger Chris DeAngelo. Foto: Scanpix/arkiv

Forrige mandag var skelsættende i amerikansk fagforenings-historie.

For første gang nogensinde, strejkede organiserede medarbejdere fra et Ikea-varehus. Det skete i millionbyen Boston, hvor de vrede ansatte var mødt op foran deres arbejdsplads med skilte og slagord.

De er medlem af United Food & Commercial Workers International Union (UFCW), og krævede, at Ikea anerkender, at de 32 kolleger, der er ansat i ”Goods Flow In”-afdelingen i varehuset, har besluttet, at blive en del af UFCW.

Sagen er blandt andet beskrevet i Boston Globe, og i en pressemeddelelse fra UFCW siger Chris DeAngelo, der har arbejdet i Ikea i otte år:

- I stedet for at gøre, hvad der er rigtigt, vælger Ikea at kæmpe imod deres egne hårdtarbejdende ansatte. Det er forkert. Alt, hvad vi vil have, er chancen for at få et bedre liv. Vi er dedikeret til vores arbejde, og håber på, at Ikea vil efterkomme deres egen politik og respektere vores organisatoriske rettigheder, siger Chris DeAngelo.

Hemmelig afstemning

Han henviser til, at Ikeas CSR-politik (en formulering af, hvordan en virksomhed forholder sig til blandt andet social ansvarlighed) netop omhandler medarbejdernes ret til at organisere sig.

Ikeas talsperson i sagen, Mona Liss, forklarer, at Ikea ikke vil anerkende fagforeningen, førend afdelingen med de 32 medarbejdere har afholdt en hemmelig afstemning – sådan som medarbejderne på fire ud af fem Ikea distributions-centraler i USA har gjort for at blive repræsenteret af en fagforening.

UFCW er – på linje med mange andre fagforeninger i USA – dog imod de hemmelige afstemninger, fordi de mener, at det giver arbejdsgiveren tid til at overbevise medarbejderne om at stemme til fordel for Ikea.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.