Ansatte på pinebænken efter massefyring i Post Danmark

520 medarbejdere i Post Danmark skal fyres. Og det bliver ikke sidste gang, spår tillidsmand.
Fyringer er snart ved at blive dagligdag i Post Danmark. i går fik de ansatte besked om, at 520 personer bliver fyret. Tillidsmand spår, at det ikke bliver sidste gang, det sker.
Fyringer er snart ved at blive dagligdag i Post Danmark. i går fik de ansatte besked om, at 520 personer bliver fyret. Tillidsmand spår, at det ikke bliver sidste gang, det sker. Scanpix: Claus Fisker

I København og Nordsjælland står 95 postarbejdere til at blive fyret. Det er cirka en femtedel af de 450 postarbejdere, der på landsplan har fået besked om, at deres tid i postvæsenet er slut. Hvem der helt præcist ryger, er ledelsen og tillidsrepræsentanterne på de lokale postkontorer stadig ved at afgøre.

- Vi kigger på ancennitet og kvalifikationer. Hvis der er en enlig mor blandt de ansatte, undlader vi måske at give hende en fyreseddel. Det eneste vi ved er, at det bliver overenskomstansatte. Tjenestemændene er for dyre at fyre, fortæller fællestillidsrepræsentant i København og Nordsjælland Tommy Rasmussen.

Han arbejder til daglig i omdelingscenteret i Helsinge, hvor han også er lokaltillidsrepræsentant. 

- Der er 10 postkontorer i København og Nordsjælland. Så vi står nok til at skulle fyre 10-12 stykker hos os, siger han.

Ikke noget chok

Det var i torsdags, at Post Danmark annoncerede fyringerne af 450 postarbejdere samt 70 administrative ansatte. Og selvom nyheden har skabt en trist og modløs stemning blandt de ansatte, er den ikke kommet som det store chok for dem.

- De kommer ofte til mig og spørg, hvornår der sker fyringer, og hvordan de står stillet. Det skaber en uro, og de ansatte savner noget stabilitet, så de kan gøre deres arbejde ordentlig, fortæller Tommy Rasmussen.

Flere år med fyringer

Det er ikke første gang, Post Danmark er ramt af massive fyringer. For blot et år siden blev der også skåret i mandskabet. Nu frygter de ansatte, at det efterhånden bliver svært at nå alt det arbejde, der stadig skal gøres.

- Det er postarbejderne, der skal stå ansigt til ansigt med borgerne. Og det er ikke særlig sjovt, hvis man ikke har haft tid til at nå ud med alle breve og pakker. Det er en stor psykisk belastning, fortæller Tommy Rasmussen. 

Fyringer skyldes, at der er færre og færre, der sender breve. De seneste år har været præget af fyringer af mere end tusinde medarbejdere. Så selv for de ansatte, der ikke får en fyreseddel nu, ser fremtiden meget usikker ud.

- I tillidsmandskredse taler vi om, at det her nok ikke er sidste gang. Jeg tror, at postomdeling om lørdag måske bliver lukket ned, og det vil betyde flere fyringer, siger Tommy Rasmussen.

For dem, der mister jobbet i denne runde, er der mulighed for videreuddannelse, så de kan komme ud på arbejdsmarkedet igen. Men det er ikke alle, der får lige nemt ved at finde et arbejde.

- Jeg kommer selv fra Melby, og her er der altså ikke meget arbejde at få. Så hvis man bor lidt ude på landet, tror jeg, det kan være svært at finde et arbejde hurtigt, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.