Vold på jobbet

Ansatte på bosteder får krisehjælp: "Han truer med at opsøge min familie"

Medarbejdere på danske forsorgshjem siger nu fra: Beboerne er langt tungere - og ikke mindst farligere - end hjemmene kan klare.
To ansatte blev dræbt med en kniv af en beboer på forsorgshjemmet Saxenhøj på Lolland i maj sidste år. 
To ansatte blev dræbt med en kniv af en beboer på forsorgshjemmet Saxenhøj på Lolland i maj sidste år.  Foto: Scanpix/arkiv

I løbet af en uge er ansatte på forsorgshjemmet St. Dannesbo ved Odense flere gange blevet truet af beboere.

Truslerne har påvirket de ansatte så meget, at fire medarbejdere modtager hjælp af en krisepsykolog.

- Jeg synes, det er stærkt ubehageligt, når han begynder at true med at opsøge min familie. Det er nok det, der gør størst indtryk på mig. Det bryder jeg mig ikke om, fortæller en af de ramte, Svend Aksel Hansen, som er pædagog og arbejdsmiljørepræsentant på St. Dannesbo til TV 2.

Hvor galt, det kan gå, var tydeligt i maj sidste år. To ansatte blev dræbt med en kniv af en beboer på forsorgshjemmet Saxenhøj på Lolland. Efter drabene bad den daværende socialminister om en redegørelse fra kommunen - og lovede politisk handling.

I en undersøgelse, som Socialpædagogernes Landsforening har lavet blandt ansatte på landets forsorgshjem, svarede 20 procent, at de oplever, at beboerne er blevet mere truende. 57 procent oplever, at brugerne har flere diagnoser.

En aktindsigt, som TV 2 Nyhederne har fået, viser, at der siden dobbeltdrabet har været flere episoder med vold og trusler mod personalet på Saxenhøj. Ved den ene af episoderne var to beboere oppe at slås, og "de to beboere truer hverandre med knive og har knive på sig."

Der er over 60 forsorgshjem i Danmark. Det er midlertidige bosteder for hjemløse, men mange af dem, der kommer på forsorgshjemmene, har meget større problemer end bare det at være hjemløs - fx stofmisbrug og psykiatriske diagnoser.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.