Ansatte må skide i bukserne: WC-besøg forbudt

En rapport om den amerikanske fødevareindustri viser ekstremt usle forhold for de ansatte. De kan blandt andet ikke komme på toilettet.
De ansatte på flere store fjerkræproducenter fortæller, at de enten må gå med ble, undlade at drikke nok væske eller tisse i bukserne, fordi chefen har forbudt dem at få på toilet i arbejdstiden. Personerne på billedet har ikke med sagen at gøre.
De ansatte på flere store fjerkræproducenter fortæller, at de enten må gå med ble, undlade at drikke nok væske eller tisse i bukserne, fordi chefen har forbudt dem at få på toilet i arbejdstiden. Personerne på billedet har ikke med sagen at gøre. Foto: Scanpix / arkiv.

Arbejderne hos nogle af de største amerikanske producenter af fjerkræ bærer ble, når de er på arbejde.

Det fortæller Oxfam America i en netop udgivet rapport.

Rapporten fortæller, at de ansatte ofte nægtes at gå på wc - sågar i pauserne.
Det resulterer i, at de ansatte må bære ble, mens de står i forarbejdsningslinjerne.

Det er såldes ikke kun de ansattes værdighed, der er på spil - de er i direkte fare for at få alvorlige helbredsproblemer, skriver Oxfam America i rapporten.

Ansatte fra Tyson Foods Inc., Pilgrim's Pride Corp., Perdue Farms Inc. og Sanderson Farms Inc. fortæller anonymt i rapporten, at tilsynsmyndighederne håner dem, ignorerer deres anmodninger og truer med straf og sågar fyring.

- Nogle arbejdere har tisset eller skidt i bukserne, mens de arbejder, fordi de ikke kan holde sig længere, hedder det i rapporten.

Ovenikøbet er der ansatte som "begrænser indtagelsen af væsker i farlig grad", siger Oxfam-rapporten.

Desværre er det ikke en nyhed, at ansatte i den amerikanske fødevarindustri behandles uværdigt og arbejder under ringe kår.

Allerede i 1906 beskrev forfatteren Upton Sinclair i novellen “The Jungle" om misbrug af de ansatte.

I 2015 påviste Oxfam desuden, at det var arbejdernes usle forhold og lave lønninger, der var den direkte årsag til et marked med unormalt lave priser på kylling.

Desuden viser statistikkerne, at de ansatte i produktionslinjerne i fødevareindustrien har forhøjet risiko for skader og sygdom, og at de ofte udfører deres arbejde i dårligt indeklima.

De anklagede virksomheder, ægge-producenterne i USA og det nationale fjerkræ-råd afviser alle beskyldninger som værende rygter og anekdoter:

- Vi plages af disse påstande, men sætter også spørgsmålstegn ved denne gruppes bestræbelser på at male hele branchen med en bred pensel baseret på en håndfuld anonyme påstande. Vi tror sådanne tilfælde er ekstremt sjældne, og at amerikanske fjerkræ-virksomheder arbejder hårdt på at forhindre dem, lyder det.

Fakta om Oxfam

Oxfam er en privat britisk hjælpeorganisation med sæde i Oxford.

Organisationen blev grundlagt i 1942 som Oxford Committee for Famine Relief for at yde hjælp til sultende børn i det krigshærgede Grækenland. 

Oxfam arbejder gennem et stort internationalt netværk for at yde hjælp til selvhjælp i hungerramte og fattige områder i hele verden.

Læs mere på www.oxfam.org.uk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.