Anne Sophia Hermansen revser nutidens forældre: Tager I selv ansvar?

Bloggeren og samfundsdebattøren beder forældrene tage ansvar for deres børns lange institutionsdage.
Anne Sophia Hermansen valgte selv som enlig mor til sin lille søn at lægge livet om, fordi karrieren og transporttiden til jobbet betød, at hun så ham for lidt.
Anne Sophia Hermansen valgte selv som enlig mor til sin lille søn at lægge livet om, fordi karrieren og transporttiden til jobbet betød, at hun så ham for lidt. Foto: SCANPIX arkiv

Danske småbørn tilbringer flere vågne timer sammen med deres pædagoger end deres forældre. Sådan lyder det ofte - og udsagnet underbygges jævnligt af undersøgelser, som viser, at børnene tilbringer flere og flere timer i daginstitution.

Når sådanne undersøgelser dukke op - som det skete for nylig - så oplever bloggeren Anne Sophia Hermansen, hvordan det altid udløser en sand lavine af kommentarer fra "bekymrede meningsdannere," der kræver, at staten kommer børnefamilierne til undsætning.

"Men jeg mener, at vi skal tage et personligt ansvar," skriver Anne Sophia Hermansen i dag i et blog-indlæg i Femina - læs det her.

Som den borgerlige blogger, tv-vært og debattør ser det, så har småbørnsforældrene faktisk rigtig gode forhold i dag. Et godt daginstitutions-system. Lang barsel. Mere tid derhjemme, fleksible arbejdsgivere - og en mere ligelig fordeling af husarbejdet, kønnene i mellem.

"Så hvorfor oplever mange danske børnefamilier, at de har så travlt, at vores børn må tilbringe lange dage i institutionerne? Det kan godt undre mig, men jeg har en mistanke," skriver hun i Femina.

Og hun giver selv svaret. I nogle tilfælde tror hun, at det et et prioriteringsspørgsmål fra forældrenes side. De vil så meget andet end deres børn. Bo lækkert, have sommerhus, tage på fede ferier, tage en Ironman - og så videre.

"Derfor tænker jeg, at hvis det er så vigtigt, at vores børn ikke opholder sig otte timer i institution, hvorfor prioriterer vi så ikke anderledes? Nogle af os kunne jo overveje at bo lidt billigere, måske undvære bilen og udlandsrejserne og gå på deltid i stedet? Jeg savner det personlige ansvar i debatterne om børn, og hvor synd det er for børnefamilierne."

 

Anne Sophia Hermansen understreger, at hun her ikke tænker på enlige mødre med en presset økonomi og ditto arbejdsdag. Hendes spørgsmål er rettet til kernefamilierne i den brede middelklasse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.