Anne Marie Helger: Hvordan kan Støjberg sove om natten?

"Der er jo ikke tale om, at vi skal have hele verden ind. Men vi er et overskudsland. Nu må vi vise storhed," siger Anne Marie Helger, der mener, langt flere flygtninge skal bydes velkommen i landet.
Skuespillerinde og multi-kunstneren Anne Marie Helger er meget berørt af de mange syrere, der er på flugt fra krig. Følelserne holder hende vågen om natten. Og hun forstår ikke, hvordan politikere kan ignorere følelser som medmenneskelighed, når de træffer store beslutninger.
Skuespillerinde og multi-kunstneren Anne Marie Helger er meget berørt af de mange syrere, der er på flugt fra krig. Følelserne holder hende vågen om natten. Og hun forstår ikke, hvordan politikere kan ignorere følelser som medmenneskelighed, når de træffer store beslutninger. Foto: Bjarke Ørsted/Scanpix/Arkiv

Skuespillerinde Anne Marie Helger savner, at følelserne kommer i spil i flygtningepolitikken. Hun mener, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) burde lytte lidt mere til sin egen medmenneskelighed.

Den seneste tids flygtningestrøm til Danmark har givet anledning til hed debat på de sociale medier, hvor holdningen til, hvorvidt de syriske flygtninge skal hjælpes eller ej, er meget opdelt. Og tonen til tider grov.

Men langt flere kvinder end mænd ønsker at gøre en personlig indsats for at hjælpe flygtninge, viser en ny undersøgelse, lavet af Analyse Danmark for Avisen.dk.

Det undrer ikke Anne Marie Helger. For ifølge hende er kvinder mere følelsesudfarende end mænd, og bliver i højere grad følelsesmæssigt påvirket af de billeder og historier, de ser og hører i medierne.

Hun er selv yderst berørt af situationen.

- Det påvirker næsten alt, hvad jeg foretager mig. I virkeligheden er jeg dybt deprimeret. Jeg ser hele tiden billeder af de her flygtninge. Det er ikke til at udviske, fortæller 69-årige Anne Marie Helger.

Ingen søvn i månedsvis

Det er blandt andet billeder et af den omkomne tre-årige syriske dreng Aylan Kurdi, der skyllede ind på stranden i tyrkiet, der holder Anne Marie Helger vågen om natten.

- Jeg har det efterhånden elendigt. For har ikke sovet ordenligt i månedsvis. Det er, når jeg ser på mine børnebørn og alle mine kære. Det er, når jeg går rundt og køber ind. Ja alt, hvad jeg foretager mig, kan give mig kolossal dårlig samvittighed, fordi jeg tænker på de stakkels mennesker, der ikke har noget.

Hun sørger selv for at donere penge til adskillige nødhjælpsorganisationer. Og så prøver hun at sprede budskabet om, at flere flygtninge skal bydes velkommen i Danmark.

For Anne Marie Helger mener, at Danmark er et overskudsland, der har pligt til at tage imod langt flere flygtninge.

Frygt, angst og uvidenhed

- Selvfølgelig kan vi ikke kan tage alle verdens flygtninge ind. Men vi kan bare ikke lukke vores grænser og sige, at vi ikke kan hjælpe, når folk er på flugt. Så må vi altså spænde livremmen ind, lyder det fra Anne Marie Helger.

Hun har aldrig været medlem af et politisk parti, men erklærer sig som socialist. Og hun har ikke meget til overs for den nuværende regering, som hun mener, fejlagtigt lægger låg på medmenneskeligheden, når store beslutninger skal træffes.

- Hvorfor skal de være så strategiske hele tiden? Jeg bliver flov. Jeg fatter ikke, hvordan en medsøster som Inger Støjberg kan sove om natten.

Anne Marie Helger er klar over, at mange danskere ikke deler hendes synspunkt. Og hun  har også fulgt med i debatten på de sociale medier, hvor tonen kan være fjendtligt over for flygtningene.

- Det er frygt, det er angst og det er uvidenhed. Det er mangel på medfølelse. De har ikke fantasi til at sætte sig ind i flygtningenes sted, mener Anne Marie Helger om de mennesker, der ytrer sig negativt om flygtninge.

De er bange

Da Anne Marie Helger var yngre, troede hun på, at der var gode mennesker og onde mennesker. Det gør hun ikke længere.

- Men jeg tror, at der er mennesker, der ikke har spændvidde i deres horisont. De lever et meget snævert liv og de er bange. Og det kan jeg da godt forstå. De er bange for, at hvis der kommer for mange flygtninge ind i landet, så er der ikke længere plads til dem selv, lyder det fra Anne Marie Helger.

Hun håber, at følelser som medmenneskelighed vil vinde frem i flygtningepolitikken herhjemme.

- Der er jo ikke tale om, at vi skal have hele verden ind. Men vi er et overskudsland. Nu må vi vise storhed, slår hun fast.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.