Anne Marie Helger før demo: "Kyniske politikere gør mig rasende"

Skuespiller Anne Marie Helger er i morgen konferencier ved en stor demonstration på Rådhuspladsen og Christiansborgs Slotsplads til fordel for de svageste i samfundet.
- Jeg bliver så rasende og indigneret, at jeg må ud på gaden og tale de svageste sag, siger Anne Marie Helger
- Jeg bliver så rasende og indigneret, at jeg må ud på gaden og tale de svageste sag, siger Anne Marie Helger Foto: Torkil Adsersen/Scanpix

- Fattigdom skaber et sygt samfund. Vi må bekæmpe uretfærdighed, ulighed og grådighed.

Sådan lyder det fra skuespiller og samfundsdebattør Anne Marie Helger. Hun har parolerne klar, når hun i morgen, onsdag, vil være konferencier ved en stor demonstration til fordel for de mest udsatte grupper i samfundet.

Demonstrationen, som begynder på Rådhuspladsen i København klokken 16.30 og ender på på Christiansborgs Slotsplads to timer senere, er arrangeret af initiativet "For Et Anstændigt Danmark". Det er et interessefællesskab opstået mellem en lang række grupper på Facebook, hvor borgere deler deres frustrationer over at være klemt og glemt i systemet. Demonstrationen i morgen er ment som en protest mod finansloven, som arrangørerne frygter vil ramme dem, der har det svært.

Anne Marie Helger var ikke i tvivl, da hun blev spurgt, om hun ville styre slagets gang under demonstrationen, siger hun til Avisen.dk.

- Jeg synes det er så vigtigt. Når folk bliver trampet på og udsat for så meget uretfærdighed, så bliver de syge - både fysisk og psykisk - og så kan de ikke selv råbe op, siger skuespilleren, som altid har følt solidaritet med dem, der er nederst i hierarkiet.

Kyniske politikere

Som eksempel nævner Anne Marie Helger blandt andet ressourceforløb, som hun kalder "ydmygende forløb på flere år," som syge borgere skal igennem, før de kan gøre sig nogle som helst forhåbninger om førtidspension.

Samtidig er regeringens planer om at fjerne fattigdomsgrænsen et bevis på, at politikerne er blevet mere kyniske og rå, mener hun. Og så må civilsamfundet træde i karakter:

- Jeg bliver så rasende og indigneret, at jeg må ud på gaden og tale de svageste sag. Det er de arbejdsløse, kontanthjælpsmodtagerne, de handicappede og de fremmede. Det er mennesker, der ikke har noget sted at bo

Sig det enkelt

Som livslang socialt indigneret aktivist har den nu pensionerede 69-årige skuespillerinde efterhånden stor erfaring med at optræde ved demonstrationer. Hun er glad for, at hun kan bruge sit navn og talent til at sætte fokus på uretfærdigheder og indgyde håb og motivation blandt demonstranterne.

- Når der er en pause, så fyrer jeg noget af mit skyts af, som jeg ved virker fra andre gange. Det hjælper altså, når man gør folk opmærksomme på nogle af de ting, vi godt alle sammen ved, og når man siger det ganske enkelt. Det er jo det, jeg kan, for jeg er ikke så klog. Jeg har ikke nogen uddannelse, siger hun og fortsætter:

- Men det trøster folk, at sådan et almindeligt menneske, som jeg, kan sige det så enkelt, så de alle sammen kan forstå det. Jeg ved, at det opildner, trøster og giver et lille løft til demoen.

Allerede en success

Anne Marie Helger har også brugt sit navn til at tiltrække folk til demonstrationen på de sociale medier, hvor hun har 33.000 følgere. Hun vil ikke sætte et et tal på, hvor mange der skal møde frem, før det bliver en succes.

- Mennesker med underskud har jo meget sværere ved at komme på gaden end andre. Mange af dem, vi kæmper for, er jo syge og kan ikke mere. Så jeg synes bare det faktum, at vi har fået gennemtrumfet det her og gjort det ved hjælp af facebook, det er en succes, siger hun.

Anne Marie Helger har for nylig optrådt for en gruppe blind-døve, der ifølge skuespilleren er så økonomisk pressede, at de skal være meget heldige, hvis de kan skaffe en hjælper til at tage med på gaden til demonstrationen i morgen.

Maks fem minutters taler

Demonstrationen, som foreløbig har små 2.000 tilmeldte på Facebook, får besøg af socialordførerne fra SF og Alternativet, Trine Torp og Torsten Gejl, og arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten Finn Sørensen. Derudover vil formand for FOA, Dennis Kristensen, og næstformand i Dansk Socialrådgiverforening, Niels Christian Barkholt tale til de fremmødte.

Men ikke for lang tid, hvis det står til Anne Marie Helger.

- Vi skal jo stå på gaden i to timer, det er koldt. Og mange er jo svage. Så jeg har sagt til talerne, at de skal prøve at holde det på fem minutter.

Anne Marie Helger har delt invitationen til morgendagens demonstration på sin Facebook-profil med denne opfordring:

Kære Helger FB venner. D. 4 nov på Rådhuspladsen kl 16.30 til 18.30 har jeg den ære at være Konferentiøse ved denne...

Posted by Anne Marie Helger on 27. oktober 2015

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.