Anne-Grethe Bjarup Riis om sønnens kræftsygdom: "Det hele står ligesom stille"

Anne-Grethe Bjarup Riis' søn er ramt af leukæmi.
"Jeg føler, vi er inde i en parentes, en anden tilværelse simpelthen. Når Gilbert bliver rask, kan vi komme ud af den parentes," siger skuespiller Anne-Grethe Bjarup Riis.
"Jeg føler, vi er inde i en parentes, en anden tilværelse simpelthen. Når Gilbert bliver rask, kan vi komme ud af den parentes," siger skuespiller Anne-Grethe Bjarup Riis. Foto: Scanpix/arkiv

Skuespiller, filminstruktør og forfatter Anne-Grethe Bjarup Riis gennemlever i disse måneder enhver forældres værste mareridt. Sønnen Gilbert er ramt af leukæmi og er halvvejs gennem sit behandlingsforløb.

- Jeg føler, vi er inde i en parentes, en anden tilværelse simpelthen. Når Gilbert bliver rask, kan vi komme ud af den parentes. Men det hele står ligesom stille. Normalt ser man livet som sådan fremadskridende, men vi er kommet ind i en boble, vi ikke kan komme ud af, før han bliver rask, og så er der tilbagefaldsangsten – de kan ikke måle noget cancer nu, men der kan gemme sig en lille satan, og hvis det sker, må vi jo ind i en ny boble ... men man er ligesom inde i den boble, og det er en parallelverden at være derinde, siger Anne-Grethe Bjarup Riis til ugebladet Femina.

Fra bekymring til krise

I maj sidste år fik den dengang otte-årige Gilbert konstateret, at han havde leukæmi. Det begyndte med en bekymring over rygsmerter og endte med at sende hele familien ud i krise.

– Det blev bare værre og værre. Vi fik ham røntgenfotograferet. Alt muligt. Til sidst kastede jeg håndklædet og sagde til lægen: ”Jeg kan ikke mere, der ER noget galt”. Gilbert var træt, havde ondt, til sidst kunne han ikke gå. Det gik bare så stærkt. Lægen sagde: ”Jamen, så får I en indlæggelse.” ”En INDLÆGGELSE?”. Selv om man godt véd, noget er rivende galt, tænker man: ”Jamen, det skal han jo ikke, I skal bare fortælle, hvad det er, og så går det væk”. Jeg var ved at dø af skræk, siger Anne-Grethe Bjarup Riis til Femina.

Mareridt dokumenteres

I maj sidste år var Anne-Grethe Bjarup Riis, som blandt andet har instrueret filmene "Tarok" og "Hvidsten Gruppen", i gang med en film i USA. Den blev sat på standby og angsten tog over.

For at bearbejde frygten har Anne-Grethe fra begyndelsen filmet Gilbert og er ved at lave en dokumentar-film om sit livs mareridt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.