Anklage om lønfusk og dummebøder hos Danish Crown

Arbejdere på Danish Crowns slagteri i Essen i Nordtyskland bliver angiveligt udsat for lønfusk.
Arbejdere på Danish Crowns slagteri i Essen i Nordtyskland bliver angiveligt udsat for lønfusk.
Arbejdere på Danish Crowns slagteri i Essen i Nordtyskland bliver angiveligt udsat for lønfusk. Scanpix

Polske arbejdere på Danish Crowns slagteri i Essen i Nordtyskland bliver udsat for lønfusk, dummebøder og trusler. Det fortæller slagteriarbejdere og det tyske fagforbund NGG til Fagbladet 3F.

En polsk slagteriarbejder fortæller, at han ofte arbejder op til 14 timer dagligt, men kun får løn for 8 timer. På papiret får arbejderne således den tyske mindsteløn på 8 euro (59,50 kr.), mens den reelle timeløn er langt lavere, fortæller flere slagteriarbejdere.

- Snyd med timer og fradrag for værktøj er blevet en måde at omgå den nye mindsteløn på, siger Matthias Brümmer, der er faglig sekretær i det tyske fødevareforbund NGG.

Slagteriarbejderne er ansat gennem det polske firma Marbar og bor i sovesale i et nedlagt mejeri. De fortæller, at de skal betale bøder på op til 750 kroner, hvis de ikke rydder op på deres sovesale, eller hvis de kommer for sent på arbejde. Arbejdere forklarer samtidig, at de bliver de udsat for trusler om vold, hvis de beklager sig over vilkårene eller fortæller andre om deres forhold.

Jens Hansen, der er pressechef for Danish Crown, kalder oplysningerne om forholdene for slagteriarbejderne "uacceptable."

- Det er alt sammen nyt for mig, og det skal undersøges til bunds. Vi ved dog, at nogle af vores underleverandører har indført bøder til ansatte, der udebliver uden varsel, fordi det har været et stort problem. Det er en gråzone, som vi grundlæggende er imod, siger Jens Hansen.

- Vi vil ikke acceptere, hvis folk bliver truet til tavshed, men det er næsten umuligt for os at undersøge den slags anklager til bunds, når de arbejder hos underleverandører, siger Jens Hansen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.