Anklage: Au pair udnyttet på bornholmsk campingplads

Ifølge politiet er to filippinere blevet groft udnyttet på en campingplads på Bornholm. I otte måneder skulle de arbejde hver eneste dag i ugen.
Det er ikke altid idyl på en campingplads. Ifølge politiet er to filippinere blevet groft udnyttet på en campingplads på Bornholm. 
Det er ikke altid idyl på en campingplads. Ifølge politiet er to filippinere blevet groft udnyttet på en campingplads på Bornholm.  Arkivfoto: Simon Bohr/Scanpix.

To filippinere - hvoraf den ene var au pair - er ifølge politiet blevet udnyttet på det groveste på en campingplads på Bornholm. De to udlændinge blev sat til at arbejde alle ugens dage og havde i otte måneder ingen fridage. Udnyttelsen er så alvorlig, at politiet kræver en million kroner konfiskeret og ejerne af campingpladsen idømt en straf derudover. 

Det fremgår af anklageskriftet, som Avisen.dk har fået aktindsigt i. 

Politiet har rejst anklage mod parret Kim Sørensen og Ulla Lind Pedersen, som driver Hasle Camping og Rønne Rengøring. 

Hans Henrik Lund har gennem mange år fulgt au pair-området tæt. Det har han i sin egenskab af daglig leder af Kirkernes Integrations Tjeneste, der hjælper og informerer au pairer. Han er rystet over sagen.

- Det her et af de mest grove tilfælde af angivelig økonomisk udnyttelse af en au pair, som jeg har hørt om. Der har været andre sager, hvor familier har udnyttet deres au pair til at arbejde i en restaurant eller et bed and breakfast-sted, men ikke så groft som her, siger han til Avisen.dk.

Alle dage var arbejdsdage 

Ifølge anklageskriftet har parret fået de to filippinere til at arbejde mange, mange timer. I gennemsnit skulle de fra 1. april til 1. december arbejde mindst otte timer hver dag. Og det var vel at mærke alle ugens dage, for de havde ingen fridage. Altså over 56 timers arbejde hver uge. 

- Om sommeren arbejdede jeg 13-14 timer om dagen. Det startede klokken syv om morgenen og til klokken ni eller ti om aftenen.

Det har Ehwan Pabuaya fortalt til TV2/Bornholm, før han forlod Danmark. Han er den ene af de to filippinere, der arbejdede på Hasle Camping. Han var ansat som au pair, hvor man højst må have 30 timers arbejde om ugen.

Det fremgår af anklageskriftet, at de to filippinere er blevet sat til lidt af hvert. Blandt andet oprydning, rengøring og opvask.

Ikke blot har de arbejdet på campingpladsen, men også i færgeterminalen i Rønne. Au pairer må kun udføre lettere husarbejde inden for hjemmets fire vægge. 

Om vinteren boede Ehwan Pabyaya ifølge politiet i en campinghytte på pladsen. 

De to filippinere fik hver 5.000 kroner om måneden plus logi for deres mange timers slid.

Alvorlige anklager

Retssagen mod parret fra Hasle Camping begynder efter planen 10. oktober på Bornholm. Her kommer de til at stå anklaget for at overtræde både udlændingeloven og straffeloven i løbet af de lidt over halvandet år, som filippinerne arbejdede for dem fra 2013 til 2015.

I forhold til straffeloven er de tiltalt efter en ret sjældent anvendt paragraf om åger. Ifølge anklagen har parret blandt andet udnyttet de to filippineres "manglende indsigt i dansk lovgivning og kendskab til det danske sprog og til danske forhold."

Ved at have de to filippinere til at arbejde for sig, har parret opnået en ydelse, som svarer til, at de "tiltalte tilegnede sig ikke under 1.000.000 kr."

Politiet kræver, at der bliver konfiskeret en million kroner fra parret. Herudover ønsker politiet dem straffet. Men hvor stor straffen skal være, vil chefanklager på Bornholm, Benthe Pedersen Lund, ikke oplyse.  

Avisen.dk har været i kontakt med den ene af de anklagede, Ulla Lind Pedersen. Men hun har "ingen kommentarer". Tidligere har den anden anklagede, Kim Sørensen, afvist anklagerne "blankt og totalt".

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.