Anker Jørgensens bisættelse: Sådan siger Danmark farvel

Der er arrangeret flere begivenheder i forbindelse med tidligere statsminister Anker Jørgensens bisættelse.
Anker Jørgensen var Danmarks statsminister fra oktober 1972 til december 1973 og igen fra februar 1975 til september 1982. Han var formand for Socialdemokraterne fra 1972 til 1987. 
Anker Jørgensen var Danmarks statsminister fra oktober 1972 til december 1973 og igen fra februar 1975 til september 1982. Han var formand for Socialdemokraterne fra 1972 til 1987.  Foto: Scanpix/arkiv

Lørdag siger hele Danmark farvel til den ikoniske statsminister Anker Jørgensen, der søndag den 20. marts sov stille ind i en alder af 93 år på Langgadehus Plejecenter i Valby.

Bisættelsen finder sted i Grundtvigs Kirke i Københavns nordvestkvarter klokken 13.00. Her vil adskillige familiemedlemmer, venner, bekendte, tidligere og nuværende politikere og andre repræsentanter fra det officielle Danmark møde op for at sende den socialdemokratiske kæmpe ud på en sidste rejse.

Og selv om Anker Jørgensen blev født og tilbragte sit liv i København, bliver det den forhenværende biskop i Aarhus Kjeld Holm, som, efter ønske fra Anker Jørgensen selv, skal stå for bisættelsen. 

Nær ven skal tale

Ved bisættelsen skal socialdemokraternes nuværende formand Mette Frederiksen, Anker Jørgensens yngste søn, Lars Kvist Jørgensen, og Kjeld Olesen tale. Det har Socialdemokraterne tidligere oplyst.

83-årige Kjeld Olesen var udover at være en nær ven af Anker Jørgensen også forsvarsminister, minister for offentlige arbejder og til sidst udenrigsminister i Anker Jørgensens regeringer i 1970’erne og 80’erne. 

Stedes til hvile blandt koryfæer

Anker Jørgensen vil efterfølgende blive stedt til hvile på Vestre Kirkegård i Københavns Sydhavn ved en privat ceremoni. Anker Jørgensens urne - som hans ene datter, der er keramiker, har lavet - vil blive sat ned ved hustruen Ingrids grav på Vestre Kirkegård.

Mange andre store socialdemokrater, som Thorvald Stauning, Hans Hedtoft, Per Hækkerup og Jens Otto Krag er også stedt til hvile ved en sø, som har fået tilnavnet Det Røde Hav.

Den store Grundtvigs Kirke har plads til 1300 mennesker. Der er allerede reserveret plads til 400 officielle gæster, mens de sidste pladser bliver tilgængelige for offentligheden, når dørene åbnes klokken 12.15. 

Flere minde-højtideligheder

Socialdemokraterne har ligeledes oplyst, at partiet efter den timelange bisættelse vil afholde et mindearrangement på spillestedet Vega på Vesterbro i København. Også dette arrangement bliver åbent for offentligheden. Dørene åbnes omkring klokken 14.30.

Endelig vil der om aftenen klokken 18.00 til 19.30 blive arrangeret endnu en mindehøjtidelighed - denne gang på Christiansborg Slotsplads. Det sker i samarbejde mellem Socialdemokratiet og Anker Jørgensens familie. 

Anker Jørgensen var Danmarks statsminister fra oktober 1972 til december 1973 og igen fra februar 1975 til september 1982. Han var formand for Socialdemokraterne fra 1972 til 1987. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.