Anja Andersen afslører: Derfor valgte jeg håndbold

Anja Andersen er bogaktuel og fortæller blandt andet om dengang, hun som talentfuld badmintonspiller valgte håndbold i stedet.
Anja Andersen har vundet EM-, VM- og OL-guld med det danske kvindelandshold i håndbold.
Anja Andersen har vundet EM-, VM- og OL-guld med det danske kvindelandshold i håndbold. Foto: Morten Dueholm/Scanpix/arkiv

Det var et paradoks i Anja Andersens verden, der fik hende til at vælge håndbold fremfor badminton.

Det fortæller Danmarks mest vindende håndboldspiller nogensinde i sin nye bog "Det er aldrig for sent at blive den man er".

- Min far har en mærkelig måde at sige ting på, synes jeg. Han siger, at kvinder ikke kan spille håndbold. Og når jeg så spørger ham, hvad jeg skal vælge, siger han håndbold. Det må være hans måde at sige, at jeg skal spille håndbold og være den bedste i verden, tænker jeg. Han forvirrer mig, men gør det min far glad, at jeg spiller håndbold, så spiller jeg håndbold.

At det i det hele taget kom så vidt, at håndbold blev et tilvalg for den dengang 13-årige Anja Andersen, bunder i hendes opførsel på en håndboldbane.


Anja Andersen har på godt og ondt engageret sig gevaldigt, når der blev fløjtet op til håndboldkamp. Foto: Claus Fisker/Scanpix/arkiv

Hun fortæller i bogen, at hun som 10-årig på det lokale i Arden i Nordjylland kæmpede for anerkendelse.

- Vi vinder ret meget, men forældrene til mine holdkammerater synes, at jeg spiller for mig selv. Min træner er enig. Flere regler kommer oveni. Resultatet er, at jeg ikke føler mig god nok. Jeg bliver anspændt og hidsig. Går nogle dage grædende fra træning, fordi både trænere og forældre, har travlt med at rette på mig.

Resultatet var, at hun skiftede sportsgren, nemlig til badminton, hvor hendes ubestridte bold-talent hurtigt blev udviklet. Hun spillede kampe i Jyllandsserien og nåede sågar kvartfinalerne ved DM - inden hun fyldte 13 år.

Uenige forældre

Men hun kunne ikke helt finde sig til rette i den individuelle sport, så da moderen vendte tilbage som træner, da Anja Andersen var 13 år, trak håndbold igen i talentet.

Hendes forældre var dog ikke helt enige om, hvad hun skulle satse på. I sidste ende fulgte hun faderens råd og prioriterede håndbold. Og det var nok klogt.

I 1997 blev hun kåret som verdens bedste kvindelige håndboldspiller. Hun har vundet EM-, VM- og OL-guld, spillet 133 landskampe, scoret 726 mål og trænet hold i både Danmark og Rumænien.


Anja Andersen har været træner i Slagelse FH, F.C. København og rumænske CS Oltchim Râmnicu Vâlcea. Hun har desuden været assistenttræner for herreholdet i Viborg HK og trænet U-18 piger i HC Odense. Foto: Rune Feldt-Rasmussen/Scanpix/arkiv

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.