Anitta får det bedre med piller, der 'ikke virker'

Anitta Hermansen mistede tilskuddet til sin medicin, da forsøg ikke kunne vise, det virkede. Men hun er stadig sikker på, at hvis hun ikke får det, er det umuligt for hende at gå uden smerter og krykker.
Anitta Hermansen har haft slidgigt især i knæene de sidste 12-13 år. 
Anitta Hermansen har haft slidgigt især i knæene de sidste 12-13 år.  Privat

Anitta Hermansen har slidgigt i kroppen og især i begge sine knæ og begyndte at tage det omdiskuterede lægemiddel Glucosamin, da man stadig kunne få medicintilskud til det.

Det blev fjernet i november 2011, fordi man i de seneste undersøgelser af midlet ikke kunne påvise nogen effekt af det.

Men det fik ikke Anita Hermansen til at miste hverken sin tillid til virkningen eller sin lyst til at købe Glucosamin.

- Jeg er 100 procent sikker på dets virkning. Før jeg tog det, kunne jeg næsten ikke gå, og kunne ikke være til for smerter. Nu går jeg det meste af tiden uden krykker, siger Anitta Hermansen.

Hun har spist tabletterne siden. Dog skiftede hun mærke for at finde en billigere medicin med samme virkning og færre tilsætningsstoffer.

Efter en længere research endte hun med et engelsk mærke, der efter hendes udsagn har helt samme indhold bortset fra salt.

- Og så koster det 150 kroner for 180 tabletter, mens jeg skulle give 300 kroner for 90 tabletter på apoteket, efter tilskuddet forsvandt.

Hun siger, at hvis hun glemmer at tage det i to døgn, begynder smerterne at vende tilbage. Hun er førtidspensionist, blandt andet på grund af gigtlidelsen.

Bruger kun penge på noget der virker

På Parker Instituttet, Frederiksberg Hospital, afprøver man både nye og velkendte behandlinger til gigtpatienter. Her viste en undersøgelse af Glukosamin, at lige over seks ud af ti af patienterne fik det bedre. Men det gjorde seks ud af ti i testgruppen, der fik placebo også.

Men tal rokker ikke ved Anitta Hermansens oplevelse, og hun er vred over, at tilskuddet forsvandt.   

- Hvis ikke en vis procentdel får det bedre, tager Lægemiddelstyrelsen medicinen ud. I stedet for at spørge dem, der tager det, om det virker. Jeg bruger altså ikke 150 kroner hver tredje sjette måned på noget, hvis det ikke virker. Så mange penge har jeg ikke, siger Anitta Hermansen.

Hun træner fire til seks timer om ugen med særlig fokus på styrketræning omkring sine svageste led. Efter en uge uden styrketræning kommer der smerter igen. 

- Jeg kan ikke få det bedre, som det er nu uden medicinsk behandling, siger Anitta Hermansen.  

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.