KVINDER PÅ KANTEN AF ARBEJDSMARKEDET

Anette: Hvorfor skal jeg straffes for at være syg?

Læger og fagpersoner vurderer Anette uarbejdsdygtig. Alligevel vil kommunen endnu ikke tilkende hende førtidspension.
Kroniske smerter, blodprop i hjernen og adskillige lægeudtalelser er ikke grundlag nok til en førtidspension. Det har Tønder Kommune vurderet. Derfor er Anette Hellwig Nielsen i ressourceforløb.
Kroniske smerter, blodprop i hjernen og adskillige lægeudtalelser er ikke grundlag nok til en førtidspension. Det har Tønder Kommune vurderet. Derfor er Anette Hellwig Nielsen i ressourceforløb. Privatfoto.

Siden ressourceforløbet blev indført, er det blevet sværere at få tildelt førtidspension. Specielt for kvinder. Det viser en ny opgørelse fra Avisen.dk

Anette Hellwig Nielsen er en af dem, som føler sig parkeret i systemet. Hun har kroniske smerter og store problemer med koncentrationen efter en hjerneprop i hjernen.

- Lægerne, psykologerne og speciallægerne siger, at jeg ikke kommer til at arbejde. Men kommunen bliver ved med at sende mig i nye forløb, siger Anette Hellwig Nielsen.

Ramt af en slagterisav og blodprop i hjernen

Det hele startede I 2003 da en stor slagterisav løsnede sig fra sit leje. Under den stod Anette Hellwig Nielsen og udførte sit rengøringsarbejde.

Efter ulykken fortsatte hun på arbejdet. Men efter to år måtte hun sige op på grund af de voldsomme smerter, som skaden forvoldte.

En undersøgelse viste, at hun aldrig bliver smertefri.

I 2011 blev hun så ramt af en blodprop i hjernen, der gav hende store problemer med at koncentrere sig i længere tid ad gangen.

”Kommunen lukker øjnene”

Anette Hellwig Nielsen har mange udtalelser fra læger, psykologer og speciallæger liggende. Mange af dem siger, at hun aldrig bliver i stand til at arbejde.

"Hendes erhvervsevne er nedsat til det ubetydelige og der synes umiddelbart ikke at være andre muligheder end førtidspension."

Så klar er konklusionen i en af de udtalelser, som kommunen har modtaget. Og den er blot én blandt flere. Alligevel vil kommunen ikke tilkende hende førtidspension.

- Kommunen lukker øjnene for, hvad læger, psykologer og speciallæger, siger Anette Hellwig Nielsen.

Ifølge Anette Hellwig Nielsen var kommunen ellers klar til at indstille hende til førtidspension i 2012. Men året efter var vurderingen alligevel, at hun ikke var arbejdsprøvet nok.

- Hver gang jeg regner med, at nu falder der snart en afgørelse, så finder de på noget nyt, siger Anette Hellwig Nielsen.

Måske arbejdsprøvning en time om ugen

Siden afslaget i 2013, er der ifølge Anette Helwig Nielsen ikke sket meget i sagen.

Jobkonsulenten fra kommunen skal nemlig først finde en arbejdsplads, hvor Anette Hellwig Nielsen kan komme i arbejdsprøvning.

Og kriterierne er snævre. Det skal nemlig kun være én time om ugen, og det skal være i den by, hvor hun bor.

Længere transporttid gør hende nemlig fuldstændig udkørt.

- Hvis jeg bare skal køre en halv time til arbejde, så er jeg fuldstændig udkørt, siger Anette Hellwig Nielsen.

Føler, at kommunen dikterer hendes liv

Hun føler, at kommunen bestemmer, hvordan hun har det. Hun mener ikke, at de anerkende hendes lidelser.

- De tror de kan sige, hvordan jeg har det, og hvad der er bedst for mig. Men forløbet skader mere end det gavner, siger Anette Hellwig Nielsen.

Når kommunen ikke lytter, føler hun sig magtesløs i sit eget liv.

Ønske: at få lov til at være mor og menneske

- Mit håb er at få ro i mit liv, så jeg kan være mor og menneske. Lige nu føler jeg mig som en ikke eksisterende person, siger Anette Hellwig Nielsen.

Anette Hellwig Nielsen forstår heller ikke, hvorfor hun skal have en ydelse svarende til kontanthjælp, selvom hun er syg.

- Hvorfor skal jeg straffes, fordi jeg er syg. En lavere ydelse gør mig jo ikke i stand til at arbejde, siger Anette Hellwig Nielsen.

Tønder Kommune: Vi vil jo ikke nogen ondt

Områdeleder i Jobcenter Tønder Kirsten Johansson fortæller, at kommunen af princip ikke udtaler sig om konkrete sager.

Men hun kan godt forstå, at nogle borgere bliver meget frustrede af at stå i sådanne forløb.

- Vi gør det jo ikke, fordi vi vil nogen noget ondt. Men det er et spørgsmål om at have dokumentationen på plads. Så vi skal simpelthen forsøge alt, siger Kirsten Johansson.

For de ansatte på jobcenteret handler det nemlig om at undersøge alle muligheder. Det påkræver lovgivningen. Og gør de ikke deres arbejde grundigt nok, kan det gå ud over borgeren.

- Indstiller vi til pension på for ringe et grundlag, så bliver sagen jo yderligere forhalet ved, at pensionsnævnet sender den retur, siger Kirsten Johansson.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.