Andres afføring kan være fremtidens medicin

Det lyder måske lidt ulækkert. Men andre menneskers afføring er måske den medicin, der skal til, for at bekæmpe alvorlige sygdomme som cancer, gigt og diabetaet effektivt.
Andre menneskers afføring kan være den medicin, som kan bekæmpe alvorlige sygdomme som cancer, gigt og diabetes, lyder det fra danske og internationale forskere.
Andre menneskers afføring kan være den medicin, som kan bekæmpe alvorlige sygdomme som cancer, gigt og diabetes, lyder det fra danske og internationale forskere. Linda Kastrup/Scanpix/arkiv

Andres afføring er på vej til at blive den medicin, som redder os fra blandt andet allergi, astma, fedme, diabetes, gigt og kræftsygdomme, fortæller førende læger og forskere til metroxpress.

Og netop derfor er danske og internationale forskere i disse år intenst optaget af, hvordan bakterier fra vores tarme og afføring påvirker vores sundhed og bedst anvendes som medicinsk behandling. Én af dem er mikrobiolog Peder Worning, Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Hvidovre Hospital.

"Ja, vi har rigtigt travlt, for der er meget, der tyder på en direkte sammenhæng mellem mange kroniske sygdomme og sammensætningen af vores tarmbakterier. En af de lovende metoder er at overføre afføringsbakterier, såkaldte fæcestransplantationer, fra raske mennesker til syge," forklarer Worning, som mener, at bakteriebehandlinger ikke mindst er vigtige mod resistente bakterier.

Ifølge Henrik Bjørn Nielsen, lektor på Institut for Systembiologi på DTU, er dansk forskning med helt fremme:

"Jeg tror, at vi inden for få år vil vide meget mere og inden for maksimalt ti år vil vide, præcis hvilke bakterier, der har helbredende effekter. Herefter vil vi kunne lave syntetiske bakterie-cocktails, som vi vil kunne transplantere med stor behandlingssikkerhed."

Også professor Hans Bisgaard, Dansk Børneastma Center, er overbevist om, at fokus på tarmbakterier er vejen frem for Danmarks flere millioner kronisk syge, efter at have påvist, at børn født ved kejsersnit har 20 procent højere risiko for astma, 40 procent højere risiko for immundefekt og 10 procent højere risiko for børnegigt på grund af anderledes tarmbakterier.

"Alle indicier peger på, at en række af vores stigende og kroniske betændelsessygdomme er afhængige af vores tarmbakterier. Og derfor har vi nu designet et studie, hvor vi vil give de nyfødte kejsersnitbørn et ekstra tilskud af de gavnlige tarmbakterier, i forventning om at deres øgede sygelighed forsvinder."

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.