Andreas tjekkede sine lønsedler: Manglede 48.300 kroner

Blikkenslagerlærlingen Andreas Bülow havde 48.300 kroner til gode, viste det sig, da han gennemgik sine lønsedler.
- Det kom meget bag på mig. Jeg var lidt chokeret, siger Andreas Bülov, som pludselig fandt ud af, han manglede 48.300 i løn og feriepenge.
- Det kom meget bag på mig. Jeg var lidt chokeret, siger Andreas Bülov, som pludselig fandt ud af, han manglede 48.300 i løn og feriepenge. Foto: Privatfoto

For blikkenslagerlærlingen Andreas Bülow på 21 år blev det en rigtig god forretning at gennemgå sine lønsedler, da han stoppede hos sin første mester for at skifte til et større firma.

I alt viste det sig nemlig, at han havde 48.300 kroner til gode i manglende løn og feriepenge. Heraf udgjorde den manglende løn omkring 26.000 kroner.

- Det kom meget bag på mig. Jeg var lidt chokeret, siger han til Avisen.dk.

Andreas blev først opmærksom på problemet, efter han var stoppet i det lille blikkenslagerfirma og modtog brev om, hvad han troede var feriepenge. I stedet viste det sig at være en lønregulering på seks øre.

Det fik den undrende Andreas til at kontakte sin arbejdsgiver for at høre, hvor feriepengene blev af. Men mesteren, som var på ferie, vendte ikke tilbage.

Derfor gik Andreas til sin fagforening, og det gjorde han klogt i.

En gennemgang af Andreas' lønsedler viste nemlig, at han havde ligget på en for lav lønsats i langt størstedelen af den periode, han var ansat i firmaet.

- Hvis jeg bare havde fået mine feriepenge, havde jeg slet ikke vidst, at jeg også manglede så meget i løn, så det var faktisk meget heldigt, at det skete, siger han til Avisen.dk.

Andreas startede i firmaet i januar 2014 efter sit grundforløb. Hans startløn som lærling lå dengang helt korrekt på 59,5 kroner i timen. Efter et halvt år skulle den imidlertid have været ændret til 71,20 kroner, men det skete ikke.

Chefen vidste intet

Men det var ikke fordi, Andreas' mester var ude på at snyde sin lærling, at han ikke sørgede for at sætte satsen op, siger Andreas.

- Først troede jeg, det var min mester, som med vilje havde givet mig for lidt i løn, men han har ikke vidst noget. Det er revisoren, der har stået for det hele. Min mester havde ikke selv styr på tingene - selvom, han selvfølgelig burde.

Derfor kom det også som en kedelig overraskelse for mesteren, at han skulle hoste op med de 48.300 for manglende løn og feriepenge fortæller Andreas. Men der var ingen problemer, og mesteren udbetalte pengene med det samme.

Nu tæller jeg timer

Oplevelsen har været lærerig for Andreas, der som ny på arbejdsmarkedet, ikke var opmærksom på at tjekke, om lønnen steg som den skulle.

Det er han nu.

- Ja selvfølgelig. Jeg tjekker nu. Hver anden torsdag får jeg løn, og jeg tjekker lønsedlen hver gang. Jeg er begyndt at skrive ned på min telefon, så der er styr på timer, ferietimer og tillæg, siger han.

Han opfordrer andre unge, som er nye på arbejdsmarkedet til også at være opmærksomme.

Ferie med kæresten

Andreas havde af gode grunde ikke budgetteret med de små 50.000 kroner, som pludselig kom ind på kontoen. Men pengene har han alligevel valgt at bruge fornuftigt på opsparing, nyt tøj og husleje.

Lidt forkælelse er der dog blevet plads til.

- Jeg har været på en en dejlig tur til Kreta med kæresten. Det var jo lidt en bonus lige pludselig at få de penge, jeg havde til gode, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.