André om nedskærings-trussel: "Jeg frygter flere arbejdsulykker"

André , som er arbejdsmiljøkoordinator i byggebranchen, frygter konsekvenserne af regeringens planer om at skære voldsomt ned på Arbejdstilsynet.
André  Vallinas, som er arbejdsmiljøkonsulent på en arbejdsplads i byggebranchen, frygter, at der kommer flere ulykker, hvis der bliver skåret i Arbejdstilsynet.
André  Vallinas, som er arbejdsmiljøkonsulent på en arbejdsplads i byggebranchen, frygter, at der kommer flere ulykker, hvis der bliver skåret i Arbejdstilsynet. Privatfoto

Det vil gå ud over sikkerheden på arbejdspladser i byggebranchen, hvis regeringens planer om at nedlægge hver femte stilling i Arbejdstilsynet bliver ført ud i livet.

Sådan lyder den dystre forudsigelse fra André Vallinas, som er arbejdsmiljøkoordinator ved et byggefirma.

- Jeg frygter, at der er nogen, der vil føle sig fristet til at lave lette løsninger eller springe over, hvor gærdet er lavest, med risiko for medarbejdernes sikkerhed, siger han til Avisen.dk.

Kommer der mindre kontrol?

André Vallinas er uddannet tømrer, snedker og bygningskonstruktør og har 15 års erfaring i byggebranchen.

Han understreger, at bekymringen ikke handler om hans egen arbejdsplads, men om branchen generelt - og for den sags skyld også andre typer arbejdspladser.

En svækkelse af Arbejdstilsynet vil nemlig betyde, at der enten kommer færre eller mindre grundige kontrolbesøg på for eksempel byggepladser, frygter André Vallinas.

Kontrolbesøg tager nemlig tid, og med en femtedel færre ansatte vil Arbejdstilsynet være nødt til at prioritere, er hans logik.

- Så reelt kunne jeg godt frygte en stigning i antallet af arbejdsrelaterede ulykker og skader. Jeg frygter også, at behandlingstiden på de enkelte sager bliver væsentligt længere, siger han.

"Går den, så går den"

Bekymringen bliver ikke mindre af, at det faktisk er begyndt at gå fremad i branchen. Det får nemlig ikke nødvendigvis arbejdsgiverne til at tænke mere på sikkerhed.

- Det er mit indtryk, at der så småt er kommet gang i dele af byggebranchen igen, og med øget beskæftigelse følger også flere fejl og mangler og flere "går den, så går den"-handlinger. Derfor er det i min øjne et helt forkert sted at skære, mener han.

Regeringen præsenterede tirsdag sit udspil til det kommende års finanslov, og her fremgik det, at der skal spares på Arbejdstilsynet. Samme dag fik tilsynets ansatte besked om, at der skal nedlægges 140 stillinger, svarende til cirka hver femte, hvis finansloven bliver vedtaget i sin nuværende form.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.