Anbefaling: Kræv at ansatte bliver bedre til dansk

Det er en god idé, at virksomheder opfordrer, ja direkte kræver, at medarbejdere, som har svært ved at tale og skrive dansk, bliver bedre til det.
Jeg mener bestemt, at det er en god idé at stille som krav, fordi vi ved, at både på kort og lang sigt, er der et stort udbytte i at kunne det danske sprog, siger rektor på VUC Nordsjælland Ruth Kirkegaard.
Jeg mener bestemt, at det er en god idé at stille som krav, fordi vi ved, at både på kort og lang sigt, er der et stort udbytte i at kunne det danske sprog, siger rektor på VUC Nordsjælland Ruth Kirkegaard. Foto: Scanpix arkiv

Det er en god idé, at virksomheder opfordrer, ja direkte kræver, at medarbejdere, som har svært ved at tale og skrive dansk, bliver bedre til det.

Det siger VUC Nordsjælland, som står for voksenundervisningen i det nordsjællandske, til DR P4 København.

- Jeg mener bestemt, at det er en god idé at stille som krav, fordi vi ved, at både på kort og lang sigt, er der et stort udbytte i at kunne det danske sprog, siger rektor Ruth Kirkegaard til DR P4 København.

Vaskerivirksomheden Berendsen har i deres afdeling i Hillerød besluttet, at hovedsproget skal være dansk - en stor mundfuld for de ansatte, som for 95 procents vedkommende har en anden etnisk oprindelse end dansk.

65 medarbejdere har siden sidste år været på skolebænken i fire uger, og det har ifølge projektleder Søren Bach Hjørringgard fra Berendsen haft stor betydning for kulturen.

- Nogle var nervøse, mens andre tog det i stiv arm. Men vi bakkede alle op, og det fede er, at da de kom tilbage, havde de alle fået noget ud af det, fortæller han til DR P4 København.

Søren Bach Hjørringgard påpeger, at virksomheden får bedre effektivitet og lettere kommunikation ved ikke længere at skulle bruge tolke ligesom medarbejdernes liv bliver lettere.

De fire ugers danskkursus har Berendsen blandt andet finansieret ved hjælp af Statens Voksen Uddannelses Støtte. Og andre virksomheder bør følge trop, mener Ruth Kirkegaard

- Der må være andre virksomheder, der som Berendsen, har råd til at sende deres medarbejdere - der er i rullende skift - i skole. Det kan være de skal opkvalificeres, videreuddannes eller lære dansk, som det er tilfældet med virksomheden, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.