Analyse: Styr på tropperne - Lars er tilbage i Løkkeland
Ingen kritik og ingen Carl Holst, da Venstres formand, statsminister Lars Løkke Rasmussen, lod sig hylde af partikammeraterne.

Af Allan Christensen
SE ALLE BLOGINDLÆG

Det er ikke engang halvandet år siden, at Lars Løkke Rasmussen hang i en tynd tråd som Venstre-formand efter en række bilagssager og et elendigt valg til EU-Parlamentet.

Siden løb Venstre ind i endnu en valglussing ved folketingsvalget i juni i år, og meningsmålingerne ser fortsat sløje ud. I en ny måling søndag lå Venstre ligefrem under valgresultatet på 19,5 procent.

Men det var alligevel en selvsikker Løkke, som på weekendens Venstre-landsmøde i Herning kunne lade sig genvælge som Venstre-formand med stående klapsalver fra de næsten 1700 landsmøde-deltagere.

- Det går op, og det går ned. Og nu skal det begynde at gå op igen, for nu har vi fået de her nøgler retur, lød det fra Løkke, der selvfølgelig henviste til de eftertragtede nøgler til Statsministeriet, som Helle Thorning-Schmidt kun havde ”til låns”.

Størrelsen betyder noget

For selvom folketingsvalget endte katastrofalt for Venstre, vandt Løkke regeringsmagten. Og siden valget har Løkke rent faktisk formået at manøvrere i et svært politisk landskab, hvor støttepartiet Dansk Folkeparti endda har overhalet Venstre i antallet af mandater.

I alt er det i regeringens første fem levemåneder blevet til 21 politiske aftaler ”om alt fra elbiler, finanslov, udsatte grupper, politi og asylopstramninger”, som Løkke udtrykte det på talerstolen.

Senest kunne regeringens chefforhandler, finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), præsentere en finanslovsaftale, som blandt andet skærer ned på den grønne indsats, uddannelser og udviklingshjælp, mens der er flere midler til politiet og billigere biler til danskerne.

Men den efterfølgende kritik har i høj grad været rettet mod Dansk Folkeparti. For fik DF nu nok ud af finanslovsforhandlingerne, når partiet er størst i blå blok?

For Dansk Folkeparti og partiformand Kristian Thulesen Dahl må lektien af de seneste forhandlinger være: Størrelsen betyder noget - også i politik.

Det er ikke lige nu, man rejser sig op

Imens har regeringen allerede sat kursen mod de næste politiske aftaler. Sammen med indsatsen mod terror og folkeafstemningen om retsforbeholdet var nye asylopstramninger og en ny vækstpakke, der præsenteres mandag i Nr. Snede, hovedpunkterne i landsmødets politiske debat, der var stort set blottet for kritik.

Jo jo. Der var da enkelte kritiske røster fra det kommunale bagland, som udtrykte utilfredshed med omprioriteringsbidraget, der tvinger kommunerne til at skære budgettet med én procent om året. Og der var også lokale Venstre-folk, som gik på talerstolen for at minde regeringen om, at der er brug for flere motorveje og nye broer.

Men det ændrede ikke på billedet af et landsmøde i fred og fordragelighed, hvor Venstre-formanden havde helt styr på tropperne.

Der var ikke ét forslag fra de mange delegerede på landsmødet, og Løkkes uheldige sager og sidste års formandskamp blev ikke nævnt med et eneste ord.

Som en landsmøde-deltager formulerede det i forhallen uden for mødesalen:

- Det er ikke lige nu, man rejser sig op og begynder at sprede dårlig stemning.

Carl Holst - problemet som blev væk

Selvom Venstre havde samlet næsten 1700 deltagere til landsmødet i Herning Kongrescenter, så var der også Venstre-folk, der havde valgt at blive hjemme.

Deriblandt den tidligere forsvarsminister og detroniserede konge af Sønderjylland, Carl Holst, der glimrede ved sit fravær på landsmødet.

Ifølge Ekstra Bladet skulle han ligefrem være blevet bedt om at blive væk, men Carl Holst selv havde nok heller ikke den store lyst til at stå ansigt til ansigt med partikolleger og pressen.

Fredag - dagen før landsmødet - slog Statsforvaltningen fast, at Carl Holst som regionsrådsformand i Region Syddanmark brugte sin personlige assistent Christian Ingemann Nielsen ulovligt til at føre folketingsvalgkamp.

Og i løbet af weekenden stod det klart, at han kan se frem til en politianmeldelse fra Region Syddanmark - herunder sine egne partifæller i Venstre.

Man kan roligt konstatere, at Carl Holst ingenlunde var savnet i Herning.

Løkke: Vi elsker at tage udfordringer på os

Med formandsopgøret og Carl Holst på sikker afstand var de fleste bekymringer i og uden for landsmødesalen søndag rettet mod turen hjem fra Herning.

For mens der ikke var et snefnug at se i Herning, var store dele af det østlige Danmark dækket af sne. Og det fik da også et ord med på vejen fra Løkke, da han fra talerstolen lukkede landsmødet med at tage temperaturen på både Venstre og det danske vintervejr:

- Jeg vil ønske jer alle sammen en sikker transport hjem. Det er udfordrende, men det svarer i virkeligheden til partiets situation. Vi elsker at tage udfordringer på os. Hvis ting var lette, så kunne man overlade det til andre.

En farvelhilsen fra en statsminister og Venstre-formand, som måske ikke har vælgerne i ryggen endnu. Men selvtilliden er genvundet.

Siden løb Venstre ind i endnu en valglussing ved folketingsvalget i juni i år, og meningsmålingerne ser fortsat sløje ud. I flere målinger ligger Venstre ligefrem under valgresultatet på 19,5 procent.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.