Analyse: Løkkes sprængfarlige landminer kan tage livet af regeringen inden jul

Det politiske efterår er knald eller fald for Venstre-regeringen. Lars Løkke Rasmussen er færdig som statsminister, hvis han ikke får forhandlet en stor reformpakke med skattelettelser i både top og bund på plads, mener politisk kommentator Hans Engell.  
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er på vej ind i sit politiske skæbne-efterår. Men han kan gøre sig håb om at ride stormen af, fordi ingen partiledere dybest set er interesserede i valg her og nu, og det øger deres vilje til at sluge kameler.  
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er på vej ind i sit politiske skæbne-efterår. Men han kan gøre sig håb om at ride stormen af, fordi ingen partiledere dybest set er interesserede i valg her og nu, og det øger deres vilje til at sluge kameler.   Foto: Nils Meilvang, Scanpix.

Det politiske efterår er fyldt med sprængfarlige landminer, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal afmontere og træde udenom, hvis hans regering skal overleve. 

En ny økonomisk 2025-plan, skattereform, trepartsaftale om uddannelse og en aftale med EU om fremtidens Europol-samarbejde er store politiske udfordringer, der skal løses de næste måneder. Allerede om små to uger præsenterer regeringen sin 2025-plan og forslag til næste års finanslov, og så begynder rivegildet for alvor på Christiansborg.

Og hvis Løkke ikke lander reformer, kan uroen i blå blok eksplodere og tvinge Lars Løkkes vakkelvorne V-regering til at kaste håndklædet i ringen.

Der er kort sagt lagt op til en dramatisk sæson på Christiansborg, vurderer politisk kommentator Hans Engell.

Skæbne-efterår

- Det er Lars Løkkes skæbne-efterår. Det er knald eller fald for ham. Hvis forhandlingerne om en 2025-plan, skattereform og andre store sager falder til jorden, er både han og regeringen færdig, siger han.

Men det nervepirrende efterår kan også sagtens ende med en 'happy end' for statsministeren, pointerer Hans Engell.

- Hvis det lykkes for Lars Løkke at lave nogle store reformer og forlig hen over efteråret, vil han sandsynligvis holde valgperioden ud, noterer Hans Engell.

Og på trods af tunge tordenskyer på den politiske efterårshimmel tror den garvede kommentator selv mest på, at Lars Løkke kommer igennem med en stor reformpakke og dermed rider stormen af, så danskerne først skal til folketingsvalg igen i 2018 eller 2019.

Ingen partier ønsker valg nu og her

- Den politisk-psykologiske faktor taler for, at regeringen kommer igennem med en stor økonomisk reformpakke. For der er dybest set ingen partier, der ønsker sig et folketingsvalg her og nu. Når man skal nå frem til forligsløsninger, er ingen psykologisk faktor stærkere end partiledernes manglende vilje til at tage et valg, siger Hans Engell.

Han henviser til, at den konservative partileder Søren Pape, der udadtil står fast på sit krav om at stoppe for stigningerne i boligskatten, kun kan tabe på et folketingsvalg nu.  Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har heller ingen interesser i et valg, der kan skubbe dem væk fra den magt de har som parlamentarisk grundlag for regeringen.

Og Mette Frederiksen styrer heller ikke mod et valg, fastslår han. 

- For det første er det langt fra sikkert, at hun kan vinde et valg. For det andet ligger de problemer, som Løkke har som statsminister, også for hende. For det tredje har hun heller ikke et parlamentarisk grundlag, der er let at arbejde med, siger han og henviser til, at Mette Frederiksen som regeringsleder vil skulle favne Pernille Skipper, Pia Olsen Dyhr, Uffe Elbæk og Morten Østergaard.  

Alle skal sluge store kameler  

- Sandheden er jo, at hvis Mette Frederiksen bliver statsminister i næste måned, var hun nødt til at føre en stor del af politikken sammen med Venstre, DF og Radikale. Hun ville være nødt til at arbejde med det samme flertal, som Lars Løkke arbejder med nu. Derfor er der ikke noget, der tilskynder Socialdemokraternes formand til at tage et valg nu, mener han.

Men hvis Hans Engell ser bort fra partiledernes ulyst til at styre mod et hurtigt valg, har Lars Løkke alle odds imod sig, påpeger han.

- Hvis partierne ikke er klar til at sluge nogle store kameler, kan det ikke lykkes at få reformerne igennem, fastslår han.

Og slagsmålet om skattelettelser bliver det mest dramatiske, fordi partierne vil noget vidt forskelligt. Konservative har stirret sig blind på boligskatterne, Liberal Alliance står fast på lettelser i toppen, mens Dansk Folkeparti stejler. Samtidig har Mette Frederiksen lagt op til pardans med Kristian Thulesen Dahl for at tvinge ham til at vælge velfærd frem for skattelettelser.

Fingernemhed i verdensklasse nødvendig

- Hvis Lars Løkke skal have nogle af de her besværlige klumper om skat og PSO-afgift igennem,er han nødt til at give Socialdemokraterne store indrømmelser, der vil gå lodret imod det, som Konservative og Liberal Alliance ønsker. Løkke skal udvise politisk fingernemhed i verdensklasse, hvis det skal lykkes for ham, siger Hans Engell.

Den politiske kommentator tipper, at Løkke hen over efteråret vil demonstrere mere politisk fingerfærdighed end man lige nu får indtryk af i bloggerparnasset og diverse målinger.

Skattelettelser i både top og bund

- Jeg tror, at vi får skattelettelser i både top og bund. Det bliver ikke så meget i toppen, som Liberal Alliance ønsker, men uden skattelettelser kan Løkke ikke leve videre. Socialdemokraterne kan ikke rykke sig på pensionsalder, men finansministeriet kan finde andre kreative greb for at få kassen til at stemme, siger Hans Engell. Blandt andet kan man begynde at indregne skat på pensionsformuer og tage en luns af den milliarddyre SU.

Løkkes svære to-do-liste i efteråret 2016

2025-plan. Regeringens bud på en langsigtet økonomisk plan, der kan betyde senere pensionsalder og besparelser på SU.

Finanslov for 2017.   

Skattereform – lettelse af skatten på arbejde i både bund og top.

Trepartsaftale om uddannelse og flere praktikpladser.

Et nyt ejendomsvurderingssystem.

Ny finansiering for at lukke milliardhullet efter den afskaffede PSO-afgift.

Strammere udlændingepolitik.

Ny strategi for deleøkonomi/ platformsøkonomi.

Placering af ny politiskole i det vestlige Danmark.

Forhandlinger i Bruxelles om Danmarks fremtidige samarbejde med Europol, det europæiske politisamarbejde. 

 

 

UDVID

Men som en redningsplanke for sin egen regerings liv kan Lars Løkke også vælge at skrotte ambitionen om en skattereform og en 2025-plan. 

- Men det er klart, at et lavere politisk ambitionsniveau vil give indtryk af en meget forpjusket regering. Så står Lars Løkke i spidsen for et forretningsministerium mere end en egentlig regering, fastslår han.    

  

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.