Amerikansk lånekrise tæt på at være afværget

Onsdag vedtager Repræsentanternes Hus at øge lånerammen til 80 milliarder dollar.

Onsdag er det blevet vedtaget af Repræsentanternes Hus, at USA kan få lov til at øge lånerammen på 80 milliarder dollar.

Det skriver Reuters.

Det sker gennem en toårig budgetaftale, og vedtagelsen af aftalen falder et tørt sted. Det har nemlig været en trussel mod amerikansk økonomi, hvis ikke USA fik lov til at øge lånerammen.

Den afgående formand for Repræsentanternes Hus, republikaneren John Boehner, gik tirsdag med til en toårig budgetaftale for at øge lånerammen.

- Det er en ansvarlig aftale, der betales på en afbalanceret måde, ved at sikre at hedgefonde og børsfirmaer betaler de skatter, de skylder, og ved at skære milliarder af overflødige udgifter væk, lød det i en erklæring fra Det Hvide Hus

- USA rammer ind i låneloftet i næste uge, og hvis det ikke forlænges, vil USA ikke kunne betale sine regninger. Økonomer har advaret om, at det vil kaste verdensøkonomien ud i kaos.

USA indledte det nye budgetår 1. oktober. Men især modstand fra den rabiate højrefløj af republikanerne i Repræsentanternes Hus, Freedom Caucus, der kræver enorme besparelser, gjorde, at det kun var muligt at forlænge budgettet til midten af december.

Men nu har Repræsentanternes Hus altså vedtaget at øge lånerammen til 80 milliarder dollar med en budgetaftale, der løber frem til 2017.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.