Amerikansk beskæftigelse vejrer forårsluft

Efter en skuffende marts er der gang i jobskabelsen i USA. Arbejdsløshed er på laveste niveau siden maj 2008.
Flere amerikanere kommer i job. Arbejdsløsheden er på sit laveste i syv år. Arkivfoto
Flere amerikanere kommer i job. Arbejdsløsheden er på sit laveste i syv år. Arkivfoto Foto: colourbox.com/COLOURBOX.COM

USA's økonomi ser ud til at have fundet takten igen, viser det amerikanske kongetal, der er en af de bedste indikatorer på, hvordan det går med verdensøkonomien.

Der blev således i april skabt 223.000 nye job uden for landbruget i USA, viser de seneste beskæftigelsestal, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Antallet stemmer godt overens med økonomers forventning, der til Reuters havde estimeret et tal på 224.000.

Dermed ser den amerikanske jobskabelse ud til at være på ret kurs igen efter en meget sløj jobrapport i sidste måned.

I marts blev der skuffende skabt 126.000 nye arbejdspladser i USA, og det tal er i rapporten for april ovenikøbet blevet nedjusteret til blot 85.000. Det er det laveste siden juni 2012.

Selv om antallet af nye job igen kom over 200.000 job i april, mener cheføkonom i Nykredit Ulrik H. Bie, at det samlet set er en svag rapport.

- Som vi havde forventet, var jobrapporten fra april ikke et overbevisende bevis på, at amerikansk økonomi for alvor har vundet fart i 2. kvartal, skriver Ulrik H. Bie i en skriftlig kommentar.

Heller ikke cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen er imponeret over tallene, der ifølge økonomen er i den lavere ende.

- Alt i alt må rapporten siges at være lidt af den bløde mellemvare, hvilket dog muligvis er det bedste resultat for udviklingen på aktiemarkederne - hverken for varm eller for kold, for nu at holde sig i "Guldlok"-terminologi, skriver Jes Asmussen.

Mere positive toner lyder fra cheføkonom i Sydbank Jacob Graven.

- Rygterne om amerikansk økonomis død er stærkt overdrevne. Det er ikke prangende, men det viser, at amerikansk økonomi er tilbage på sporet mod et opsving, siger han.

Jobrapporten for april viser samtidig, at arbejdsløsheden faldt til 5,4 procent fra 5,5 procent, hvilket de fleste økonomer havde forventet. Arbejdsløsheden er således på det laveste niveau i næsten syv år.

Flere økonomer forventer, at den amerikanske forbundsbank vil sætte renten op i løbet af de næste måneder på grund af den positive jobskabelse i USA.

/ritzau/Reuters/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.