Amerikanerne hylder Skandinavien: De får folk i arbejde

En artikel i New York Times fremhæver de skandinaviske velfærdssystemer. Her kan man både have højt skattetryk, et stærkt socialt sikkerhedsnet og mange i arbejde, lyder det.
Velfærdsstatens tilbud om børnepasning er med til at booste beskæftigelsen. New York Times fremhæver i en artikel, at de skandinaviske velfærdssystemer både har et stærkt socialt sikkerhedsnet og høj beskæftigelse.
Velfærdsstatens tilbud om børnepasning er med til at booste beskæftigelsen. New York Times fremhæver i en artikel, at de skandinaviske velfærdssystemer både har et stærkt socialt sikkerhedsnet og høj beskæftigelse. Scanpix, arkiv: Morten Dueholm

“Hvis du gør det lettere for folk at arbejde, så kan det være, at flere rent faktisk vil gøre det.”

Sådan lyder budskabet i en artikel i den hæderkronede avis New York Times.

Artiklens udgangspunkt er, at det er overraskende, at man både kan have et stærkt socialt sikkerhedsnet og mange på arbejdsmarkedet.

“Nogle af de højeste beskæftigelsesrater i vores del af verden findes på steder med de højeste skatter og mest generøse velfærdssystemer, nemlig i de skandinaviske lande. USA og mange andre nationer med relativt lave skatter og et mindre socialt sikkerhedsnet har færre beskæftigede,” lyder det.

Skattetryk på 86 procent

Selv konservative politikere i USA har bemærket den skandinaviske velfærdsmodel, lyder det i artiklen, som også bringer en graf, der viser forskellige landes effektive skattetryk sammenlignet med andelen af beskæftigede.

Danmark har det højeste skattetryk af alle lande, men ligger altså også - ligesom de andre skandinaviske lande - i top hvad angår antallet af beskæftigede.

Kristian Weise, direktør i Tænketanken Cevea har også bemærket historien og fremhæver her grafen på Twitter.


 

New York Times har talt med professor ved London School of Economics, Henrik Jacobsen Kleven, der er dansker. Han forklarer den høje beskæftigelsesgrad med, at pengene bliver brugt de rigtige steder - eksempelvis på at tilbyde børnepasning og et udbygget offentligt transportnet. Det gør det ganske enkelt lettere for folk at arbejde.

Børnepasning gør det muligt

Artiklen fremhæver også de gode muligheder for at få børn passet og blive hjemme fra arbejde med syge børn.

Marianne Hillestad fra Steinberg i Norge siger i artiklen, at hvis hun skulle betale privat pasning til sine børn på 4,7 og 9 så ville det blive dobbelt så dyrt og æde det meste af hendes løn.

-At sende børn i institution og arbejde fuld tid, var et spørgsmål om udgifter og indtægter for os. Systemet er designet til at få os til at fortsætte med at arbejde, siger hun til New York Times.

Det er ikke første gang New York Times har skelet til Skandinavien. I oktober bragte avisen en historie om de høje minimumslønninger, som ansatte i eksempelvis burgerkæder får, sammenlignet med i USA. Her er lønnen lidt over 50 kroner, mens den i Danmark er knap 120 kroner.

LÆS OGSÅ: USA misunder danske arbejdere: Man kan jo leve af lønnen

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.