Alzheimers rammer oftest denne gruppe

Kvinder og mænd er ikke ens og sygdomme rammer de to køn forskelligt. Sådan er det også med alzheimers, som har en tendens til at gå ud over flest kvinder.
Forskerne ved ikke præcis hvorfor, men flere kvinder end mænd rammes af alzheimers.
Forskerne ved ikke præcis hvorfor, men flere kvinder end mænd rammes af alzheimers. Scanpix.

Kvinder får nemmere alzheimers end mænd, og forskere har i mange år haft svært ved at pege på, præcis hvorfor det er sådan.

Men faktum er, at kvinder er i størst farezone for at udvikle den frygtede sygdom, som langsomt fratager den ramte sine evner til at huske, orientere sig, forstå situationer og på den lange bane leve et fuldstændigt liv.

Mange frygter sygdommen og det med god grund, for den ødelægger det liv, man kender. Men forskerne mangler stadig at finde ud af, præcis hvorfor flere kvinder end mænd får sygdommen, skriver alzheimers.net

Derfor er der i mange år blevet forsket i sagen, og man er kommet frem til flere mulige grunde til, at situationen er, som den er.

Mange har i årevis troet, at kvinder er mere udsatte, fordi de lever længere end mænd, og alzheimers er for mange en aldersbetinget sygdom, men det giver ikke helt mening at se på tingene i det lys, fortæller Roberta Diaz Brinton, professor i kønsforskelle på University of Southern California:

- Det er sandt, at alder er den store risikofaktor, når det kommer til at udvikle alzheimers. Men i gennemsnit lever kvinder fire til fem år længere end mænd, og vi ved, at alzheimers er en sygdom, som gerne starter tyve år, før den bliver diagnosticeret.

Ja, selv når man medregner den længere levealder, har kvinder en større risiko, har psykiater Richard Lipton, der er ledende forsker på et alderdomsstudie på Albert Einstein College of Medicine, tidligere sagt til The Washington Post

Det er generne og hjertet

Hvis ikke den længere levealder har noget at sige, hvad skyldes den høje risiko så?

Alzheimers.net har kigget på flere studier, og et fra Stanford Universitet har fundet ud af, at kvinder som har dobbelt op på et bestemt gen kaldet ApoE-4, har langt større risiko for at udvikle alzheimers, end de kvinder som kun har en udgave af genet. Men det pudsige er, at det ikke betyder nær så meget for udviklingen af alzheimers, om mænd har et eller to af dem. 

Forskerne mener, det har en betydning for kvinder, fordi de har det mere af hormonet østrogen i sig.

Samtidig mener andre forskere, at hjertets sundhed har en del at sige i udviklingen af alzheimers, det samme har overvægt, diabetes og kolesterol. Et studie bragt i British Journal of Psychiatry har også fundet en forbindelse mellem kvinder, der udvikler en depression sent i livet, og udviklingen af demens.

Der findes altså endnu ingen komplet forklaring på, hvorfor flere kvinder udvikler alzheimers end mænd. Hvis det er i generne, kan der ikke gøres meget ved det - men hvis det til dels er livsstilbetinget, er det her, kvinderne kan sætte ind, hvis der skal forebygges. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.