Alternativet: Sundhedsvæsnet skal kunne prioritere
Sundhedsvæsnets største problem er ikke manglen på ressourcer, men derimod mulighed og mod til at prioritere dem, der allerede er der.

Af Niko Grünfeld
SE ALLE BLOGINDLÆG

Sundhedsvæsnets største problem er ikke manglen på ressourcer, men derimod mulighed og mod til at prioritere dem, der allerede er der.

Derfor skal vi fra politisk side have bedre styring med, hvordan vi prioriterer. I Alternativet foreslår vi som del af vores sundhedspolitik at oprette et Prioriteringsinstitut.

ROS TIL Danske Regioner for, at de nu for alvor kaster sig ind i kampen for at få et prioriteringsinstitut, der kan tage kampen op med de internationale medicinmastodonter, der har for vane at presse priserne så højt op som muligt.

Prioriteringsinstituttet bygger på erkendelsen af, at sundhedsvæsnet i praksis altid vil have begrænsede ressourcer, men på samme tid uudtømmelige behov.

Derfor skal vi blive bedre til at afgøre, hvilke behandlinger vi skal tilbyde – og dermed også, hvilke vi ikke skal tilbyde.

Det er meget vanskelige vurderinger, men hvis vi ikke tager dem på os, vil de blive foretaget alligevel. Hver eneste dag foregår der allerede i høj grad prioriteringer over alt i sundhedsvæsenet.

Disse prioriteringer sker bare spontant i den enkelte situation og er hverken fagligt eller politisk sammenhængende.

PRIORITERINGSINSTITUTTET skal skabe sammenhæng og gennemsigtighed i, hvordan ressourcerne bruges bedst muligt, så vi får mest sundhed for pengene. Det skal med høj faglighed kigge nøgternt og systematisk på både effekt, værdi og omkostninger ved de forskellige behandlingsformer.

På den baggrund skal instituttet udarbejde anbefalinger for prioritering af behandlingsindsats og retningslinjer for behandlingstiltag i Danmark.

Prioriteringsinstituttet skal bestå af uvildige fagpersoner fra sundhedsvæsenet, forskningsverdenen samt patientorganisationer og borgere, der skal sikre en demokratisk forankring i prioriteringsanbefalingerne.

Tanken om Prioriteringsinstituttet er ikke bare støttet af store dele af fagkundskaben. Den er også blevet til virkelighed i eksempelvis Norge og England. Her har et lignende initiativ reduceret medicinudgifterne med 25 til 50 procent. I Danmark vil det svare til en besparelse på tre til fire milliarder årligt.

I ALTERNATIVET ønsker vi at sikre fri adgang til sundhedsydelser, minimere den sociale ulighed i sundhed og begrænse medicinforbruget. Alt det kan Prioriteringsinstituttet hjælpe med til.

Derfor glæder jeg mig også over i dag at finde opbakning hos Danske Regioner.

Morgendagens kvalitet i sundhedssystemet afhænger af de prioriteringer, vi foretager i dag. Det håber jeg, vi kan overbevise Folketingets øvrige partier om.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om Niko Grünfeld

Niko Grünfeld er medstifter af Alternativet og arbejder for partiet som politisk udviklingskonsulent på Christiansborg. Niko er i øvrigt iværksætter på tiende år og arbejder med ledelsesrådgivning, coaching, konfliktmægling og undervisning i erhvervslivet samt den offentlige sektor. Niko er desuden spidskandidat for Alternativet København og opstillet til Borgerrepræsentationen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.