Alternativet raser: Løkke er en omvendt Robin Hood

I dag er en ulykkelig dag, fordi et blåt flertal vedtager et kontanthjælpsloft, der tager fra de fattigste og giver til de rigeste, mener Uffe Elbæk og Alternativet.
Sørgeligt. Så kort kan Alternativets leder Uffe Elbæk udtrykke sig om kontanthjælpsloftet, der vedtages i Folketinget torsdag.
Sørgeligt. Så kort kan Alternativets leder Uffe Elbæk udtrykke sig om kontanthjælpsloftet, der vedtages i Folketinget torsdag. Foto: Niels Ahlmann Olesen, Scanpix.

- Kontanthjælpsloftet tager penge fra de allermest udsatte, og i stedet går pengene sandsynligvis til topskattelettelser for de rigeste. Vi har en regering, der fører en omvendt Robin Hood-politik og på mange måder tager fra de fattigste og giver til de rige.

Kritikken kommer fra Alternativets socialordfører Torsten Gejl.

Sammen med Alternativets partileder Uffe Elbæk kæmper han frem til i dag, torsdag, for at undgå, at et snævert borgerligt flertal i Folketinget vedtager det omstridte kontanthjælpsloft.

De to folketingsmedlemmer fra Alternativet advarer om, at folk på overførselsindkomst begynder at slås mod hinanden, når der bliver skåret så markant i ydelserne. De er bange for, at kontanthjælpsmodtagere begynder at se skævt til for eksempel flygtninge, førtidspensionister og andre på offentlig overførselsindkomst. 

Uværdig kamp mellem udsatte

- Det er en uværdig kamp mellem de udsatte i Danmark. Når ydelserne bliver både mindre og færre, kan nogle begynde at blive så utrolig presset, at de vil sætte spørgsmålstegn ved det retfærdige i, at nogle får bare lidt mere end dem, siger Torsten Gejl.

I Alternativet frygter man, at alles kamp mod alle kan blive en undskyldning for en blå regering til at sætte ydelser endnu mere ned.

- Og så får vi et et frit fald mod bunden, hvor vi risikerer at vores velfærdssamfund skrider under os, siger Torsten Gejl og advarer om, at alle pensioner og overførsler er i farezonen. 

Sørgeligt at de brune får skylden 

Uffe Elbæk beklager også, at regeringen spiller folk ud mod hinanden ved at insistere på det omdiskuterede kontanthjælpsloft. 

- Det er sørgeligt, at det er blevet en kamp, hvor fattige kæmper mod fattige på den måde, at flygtninge og integration er kommet ind i debatten. Folk synes, den største modstander er dem, der er brune, siger Alternativets partileder.

I stedet for at kontanthjælpsloftet kan være startskuddet til alles kamp mod alle i bunden, bør det ifølge Uffe Elbæk og Torsten Gejl være starten til en kamp for at vælte regeringen, så man kan tilbagerulle nedskæringerne i ydelser til de fattigste.

Den neoliberale sko trykker 

- Jeg er ikke ude på at dæmonisere grupper af fortvivlede kontanthjælpsmodtagere, der måske får øje på nogen, der får lidt mere end dem. Der, hvor skoen trykker, er jo Lars Løkkes regering og ikke de andre på lave ydelser. Det grundlæggende problem er stigende ulighed og neoliberal økonomisk udvikling, siger Torsten Gejl.

Alternativet stemmer sammen med Enhedslisten, SF, Socialdemokraterne og Radikale imod den udskældte L-113 om indførelse af kontanthjælpsloftet i dag. Men lige meget hjælper det, pointerer Torsten Gejl.

Meget ulykkelig dag

- Det er en meget ulykkelig dag, hvor det bliver stemt hjem, at 150.00 arbejdsløse skal sagsbehandles for, at 30.000 mennesker kan blive sat ned i hjælp for at skaffe 700 job. 34.500 børn vil opleve, at deres forældre bliver fattigere, noterer han og kalder det meningsløst.

Sammen med adskillige private hjælpeorganisationer, fagforeninger og de røde partier har Alternativet slåsset for at undgå de nye ydelser. Det er lykkedes at undtage enkelte grupper med handicap, men i store træk gennemføres det såkaldte moderne loft over ydelser til kontanthjælpsmodtagere. 

Lønpres

- Vi tror også, at det her vil trække mindstelønningerne ned. Det her er bare en gennemgribende neoliberal øvelse, som et meget snævert mørkeblåt flertal vedtager. Forhåbentlig kan vi rulle det tilbage igen efter næste valg, siger Torsten Gejl. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.