Alternativet: Pop et pilleglas og fyr personalet
Tendensen går klart i retning af, at vi bruger pengene på piller og fyrer personalet i stedet. Det er en uholdbar prioritering, som vi er nødt til at finde en løsning på.

Af Niko Grünfeld
SE ALLE BLOGINDLÆG

Udgifterne til sygehusmedicin er fordoblet siden 2007 til 7,15 milliarder kroner årligt. Overmedicineringen og sygeliggørelsen af borgerne er løbet løbsk.

Konsekvensen er besparelser på personalet og dermed den menneskelige omsorg.

Tendensen går klart i retning af, at vi bruger pengene på piller og fyrer personalet i stedet. Det er en uholdbar prioritering, som vi er nødt til at finde en løsning på.

I dag må det danske sundhedsvæsen ikke tage prisen med i overvejelserne, når medicinalindustrien kommer med nye medikamenter. Vi skal i alle sammenhænge indkøbe den nyeste og dyreste medicin – lige meget hvor lille forbedringen måtte være. Også selvom prisen måtte være to, tre eller ti gange så høj. Det er på den baggrund vi har fordoblet medicinudgifterne til de nuværende 7,15 milliarder kroner om året.

HVOR END Christiansborg gerne ville, er det utænkeligt, at vi kan blive ved med at pumpe penge ind i sundhedsvæsnet. Når udgifterne til medicin bare stiger og stiger, må regionerne i stedet spare andre steder.

Det fører til fyringer af medarbejdere og lukninger af mindre behandlingssteder og akutklinikker uden for de store byer. De mange nedskæringer i medarbejdere og behandlingssteder fører til dårlige oplevelser for både personale, patienter og pårørende.

DER FINDER ALTSÅ allerede i dag prioriteringer sted. Problemet er, at det er medicinalindustrien, der styrer og politikerne, der retter ind. Interesserne er kommercielle og ikke politiske. At vi i Danmark køber uden at kigge på prisen, er medicinalindustrien nemlig helt klar over.

Derfor betaler vi i Danmark mere for samme medicin, end man gør i Norge og England. Her har man indført statslige prioriteringsinstitutter, der udstikker retningslinjer for, hvordan sundhedsvæsnets midler bruges bedst.

Prioriteringsinstitutterne har medvirket til en reduktion i medicinudgifterne på mellem 25 og 50 procent, hvilket i en dansk sammenhæng svarer til besparelser på op mod 4 milliarder kroner. Det er penge, Alternativet hellere vil bruge på mere personale og omsorg end på overmedicinering.

MERE KONKRET er opgaven ved hver behandlingsform at holde effekt, bivirkning og pris op mod hinanden. Hvad der skal prioriteres, er bestemt ikke nogen let beslutning.

Derfor er vi som samfund bedst tjent med, at debatten og de efterfølgende prioriteringer er gennemsigtige og gennemtænkte. For selvom prioriteringerne er svære, går de desværre ikke væk, bare fordi vi ignorerer dem. Prioriteringsinstituttet vil hjælpe os med at få en åben politisk diskussion – og ikke lade medicinalindustrien bestemme rammerne.

Det vi gerne vil, er altså at skabe sammenhæng og gennemsigtighed i, hvordan skattekronerne bruges fornuftigt, så vi får mest sundhed for pengene uden at skære ned på omsorg og varme hænder.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om Niko Grünfeld

Niko Grünfeld er medstifter af Alternativet og arbejder for partiet som politisk udviklingskonsulent på Christiansborg. Niko er i øvrigt iværksætter på tiende år og arbejder med ledelsesrådgivning, coaching, konfliktmægling og undervisning i erhvervslivet samt den offentlige sektor. Niko er desuden spidskandidat for Alternativet København og opstillet til Borgerrepræsentationen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.