Alternativet: Ledige skal selv bestemme, om de vil arbejde

De ledige skal have deres værdighed og myndighed igen, mener Alternativets beskæftigelsesordfører Torsten Gejl, der vil fjerne krav om blandt andet jobtræning.
- Vi er fuldstændig overbeviste om, at alle gerne vil arbejde. Derfor kan vi godt tage tvangen ud af systemet, lyder det fra Alternativets Torsten Gejl (i orange) under debat med blandt andre beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (i sort læderjakke).
- Vi er fuldstændig overbeviste om, at alle gerne vil arbejde. Derfor kan vi godt tage tvangen ud af systemet, lyder det fra Alternativets Torsten Gejl (i orange) under debat med blandt andre beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (i sort læderjakke). Foto: Maria Jeppesen/Avisen.dk

Alt for mange danskere er på offentlig forsørgelse, startede beskæftigelseminister Jørn Neergaard Larsen (V) med at fastslå ved en en debat under Folkemødet på Bornholm. 

Her skulle politikere og eksperter diskutere, hvordan flere danskere kommer i arbejde. For Jørn Neergaard Larsen handler det om at skabe økonomiske incitamenter. 

Det mener erhvervs- og skatteordfører Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance også. 

Lukrative dagpenge 

- Vi har det mest lukrative dagpengesystem end noget vestligt land med de højeste satser. Der er masser at hente der, lød det fra Joachim B. Olsen, der gerne så, at dagpengesatsen blev mindre. 

Han mener, at det danske system, sammenlignet med andre lande, er for dårligt til at få folk væk fra overførselsindkomst og ud på arbejdsmarkedet. 

Men den udmelding vender Alternativets beskæftigelsesordfører Torsten Gejl på hovedet: 

Alle vil gerne arbejde

- Man kan jo også vælge at være stolt over, at vi tager os så godt at vores udsatte borgere. Når Joachim (B. Olsen, red.) synes, vi ligger dårligere end i andre lande, så synes jeg faktisk, vi ligger bedre, lød det fra Torsten Gejl.

Han så dog gerne, at flere ledige kom i arbejde, og peger på Alternativets forslag om at erstatte kontanthjælp med basis-ydelse uden modkrav som vejen dertil. 

- For vi er fuldstændig overbeviste om, at alle gerne vil arbejde. Derfor kan vi godt tage tvangen ud af systemet, erklærede Torsten Gejl.

Koch: Basis-ydelse svigter folk

Økonom og tidligere socialdemokratisk minister Carsten Koch lægger ikke skjul på sin mening om Alternativets basis-ydelse: Det er ikke hans kop te.

- Faktisk er det slet ikke min kop kaffe, så slemt er det. For vi svigter en masse mennesker og man svigter samfundet ved ikke at stille den tilstrækkelige mængde arbejdskraft til rådighed, sagde Carsten Koch. 

Men Torsten Gejl holdt under debatten fast i, at der er tale om at give folk deres værdighed og myndighed tilbage ved at fjerne krav til ledige om eksempelvis jobtræning.

- Folk skal have mulighed for at sige nej. De skal kunne vælge at lukke døren og gå tilbage til deres stue. Men de skal kunne høre, at der bliver banket på med tilbud om hjælp, sagde Torsten Gejl.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.