Alternativet: Drop alle krav til ledige

Kontrol og krav til kontanthjælpsmodtagere erstattes med frivillige tilbud om individuel hjælp i Alternativets finanslovsforslag, som fremlægges i dag.
- Vi har i Alternativet en stærk tro på, at folk gerne vil arbejde, siger beskæftigelsesordfører Torsten Gejl.
- Vi har i Alternativet en stærk tro på, at folk gerne vil arbejde, siger beskæftigelsesordfører Torsten Gejl. Foto: Steen Brogaard

Landets jobcentre skal droppe kontrol og krav til kontanthjælpsmodtagere og i stedet bruge ressourcerne på frivillig, individuel hjælp til de arbejdsløse, der ligger længst fra arbejdsmarkedet.

Sådan lyder et af forslagene i det finanslovsudspil, som Alternativet fremlægger på et pressemøde senere i dag.

- Vi vil sætte kontanthjælpsmodtagerne fri, siger beskæftigelsesordfører Torsten Gejl.

Ingen krav

Partiet lægger i forslaget op til at spare de penge, som i dag bruges på krav og kontrol til kontanthjælpsmodtagerne.

- Vi tænker for eksempel på krav som, at kontanthjælpsmodtagere skal gå på endeløse cv-kurser eller skrive et bestemt antal ansøgninger, siger Torsten Gejl.

Han peger også på ensrettede tilbud til alle kontanthjælpsmodtagere og kravet om deltagelse i virksomhedspraktikker som problemområder.

- Det virker måske for de arbejdsmarkedsparate, men tre fjerdedele af kontanthjælpsmodtagerne er det, vi kalder aktivitetsparate og altså længere væk fra arbejdsmarkedet. Der skal noget andet til, siger beskæftigelsesordføreren.

Partiet har i udspillet regnet sig frem til, at der kan spares 4,6 milliarder om året, hvis kontrollen med kontanthjælpsmodtagerne afskaffes.

Det har de gjort på baggrund af de nuværende udgifter til kontanthjælpssystemet, som er gennemgået i en rapport fra det såkaldte Carsten Koch-udvalg i 2014.

De penge vil partiet bruge på den nye, individuelle hjælp. Samtidig skal de også finansiere planens krav om at rulle kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen tilbage.

Mere hjælp

Alternativet vil i stedet erstatte kravene med målrettet, individuel hjælp, som skal være frivillig for kontanthjælpsmodtagerne at tage imod.

- Det kan eksempelvis være lægehjælp til at blive rask, opkvalificering som et kørekort eller andet, som kontanthjælpsmodtageren har brug for for at komme videre i systemet. Vi er med på, at mange af de tilbud allerede eksisterer, og det skal selvfølgelig fortsættes. Men kontanthjælpsmodtagerne skal kunne sige fra og nægte at deltage, hvis det ikke er noget, der hjælper dem, siger Torsten Gejl.

Men risikerer man ikke, at kontanthjælpsmodtagerne bare holder op med at lede efter job, hvis der ikke er krav til dem?

- Jeg har aldrig mødt en eneste arbejdsløs, der har det sådan. Vi har i Alternativet en stærk tro på, at folk gerne vil arbejde. Hvis vi giver folk den hjælp, de har brug for, og gør det frivilligt at deltage, tror jeg, at vi vil opleve, at mange flere tager imod hjælpen og kommer videre i systemet, siger Torsten Gejl.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.