Alternativet: Danskerne skal arbejde 30 timer om ugen

Alternativet vil have danskernes arbejdstid sat ned til 30 timer om ugen. Partiet vil oprette en "timebank".
Alternativet mener, at danskernes arbejdsuge skal nedsættes til 30 timer.
Alternativet mener, at danskernes arbejdsuge skal nedsættes til 30 timer. Foto: colourbox/free

Danskerne skal fremover have en weekend på tre dage - eller blot kortere arbejdsdage i løbet af ugen - så man fremover blot skal arbejde i 30 timer ugentligt.

Forslaget skal ifølge Alternativet modvirke stress blandt de arbejdende og samtidig skabe mulighed for at få flere af dem, der i dag er ledige, ind på arbejdsmarkedet.

- Vi er nødt til at indrette samfundet på en mere hensigtsmæssig måde, og arbejdet bliver nødt til at blive delt ud på flere hænder - både fordi for mange er stressede, mens andre går uden arbejde, siger Josephine Fock, arbejdsmarkedsordfører for Alternativet.

Ifølge Alternativet føler halvdelen af de arbejdende danskere sig stressede. Og muligheden for at gå på deltid rækker ikke, mener partiet, fordi det har en "kønsmæssig slagside", hvor det oftest er kvinderne, der ender med at gå hjemme, lyder argumentet.

- Ét er, at vi ganske enkelt løber for hurtigt - hamsterhjulet er ved at spinne ud af kontrol, siger Josephine Fock.

- Men noget andet er, at arbejdsmarkedet er for rigidt til at imødekomme, at vi alle blot er mennesker, der er i perioder føler sig udbrændte og stressede - derfor går vi ind for timebanken, siger hun.

Det er i sidste ende arbejdsmarkedets parter, der skal omfavne og i givet fald gennemføre forslaget om at sætte arbejdstiden ned.

Alternativet har for kort tid siden opnået at blive opstillingsberettiget til det kommende folketingsvalg.

I de første meningsmålinger står partiet ikke til at komme ind i Folketinget, men omvendt er der i flere af målingerne omkring et halvt procentpoint op til spærregrænsen på to procent.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.