Allergibombe skaber ny epidemi

Flere danskere bliver allergiske overfor konserveringsmidlet MI, det bruges i produkter fra kosmetik til maling.
Flere produkter som body lotion, shampoo, ansigtsrens, hårvoks og vådservietter indeholder konserveringsmidlet MI, der får flere danskere til at udvikle allergi.
Flere produkter som body lotion, shampoo, ansigtsrens, hårvoks og vådservietter indeholder konserveringsmidlet MI, der får flere danskere til at udvikle allergi. Foto: Colourbox/COLOURBOX.COM

Røde mærker i ansigtet, der hævede op og brændte. Det var, hvad den 45-årige kontormedarbejder Betina Davison oplevede, da hun gik i gang med at male sit hjem.

- Det var helt forfærdeligt. Efterfølgende blev mærkerne helt tørre og skallede af som en forbrænding. Det sker stadig, hver gang jeg er i et nymalet rum, siger hun til Ritzau Fokus.

Betina Davison er bare en af de stadig flere danskere, der rammes af allergi over for et stof kaldet MI.

Og lægerne er blevet vant til at se tilfælde som Betinas. Antallet af danskere der bliver allergiske over for konserveringsmidlet MI, er nemlig stærkt stigende.

- Vi ser over 1000 nye konstaterede tilfælde om året. Derudover er der alle dem, der ikke får det tjekket. Jeg tør slet ikke gætte på, hvor mange det så er, siger Jeanne Duus Johansen, der leder Videncenter for Allergi ved Gentofte Hospital, til Ritzau Fokus.

En ny rapport fra Miljøstyrelsen viser, at konserveringsmidlet MI er meget udbredt og findes i alt fra kosmetik, plejeprodukter og rengøringsmidler til hobbylim, lak og maling. Stoffet bruges til at beskytte produkterne mod bakterier, så de holder længere.

Ifølge Videncenter for Allergi er kosmetik, plejeprodukter og maling den største årsag til, at danskerne udvikler allergien. Det skyldes, at produktet kommes direkte på huden, og at malingen fordamper i luften. Især vådservietter har skabt allergien både hos børn og voksne. Allergien har man for livet, og man vil reagere ved kontakt med stoffet i selv lave koncentrationer.

- Det kan være en stor gene for man kan måske ikke bruge sæben på offentlige toiletter eller arbejdspladsen, og ud over det ser man, at folk også reagerer i nymalede rum. Hvis man først er allergisk, så kan det være rigtigt vanskeligt at gå uden om stoffet, siger Rikke Bille, der er chef for Astma-Allergi Danmarks allergimærke "Blå Krans", til Ritzau Fokus.

Efter den allergiske reaktion skal Betina Davison i fremtiden holde sig væk fra produkter med MI. Det kan være svært, når det allergifremkaldende konserveringsmiddel bruges i både shampooer, creamer og vådservietter.

- Jeg må lære at leve med det, men det er ganske forfærdeligt. Det kræver også, at jeg tjekker alle de produkter, jeg bruger, så jeg ikke får en allergisk reaktion igen.

Rapporten viser også, at der ikke bare bruges lidt af stoffet i eksempelvis kosmetik, men at producenterne ofte bruger helt op til den tilladte grænse. Siden 2005 har det været tilladt at bruge 0,01 procent MI i plejeprodukter og kosmetik, men der skal kun være 0,0005 procent MI i et produkt, før en del allergikere reagerer.

- Man behøver ikke at have været udsat for ret meget af det, før man kan få en allergisk reaktion. Jeg har aldrig set noget lignende. Det kalder på en særlig indsats, siger Jeanne Duus Johansen.

Det kan være svært for forbrugerne at gennemskue, hvilke produkter der indeholder konserveringsmidlet. På kosmetik, plejeprodukter og nogle rengøringsmidler skal det stå bag på produktet, men maling skal eksempelvis ikke deklareres, og så er det nødvendigt at spørge producenten.

Miljøminister Kirsten Brosbøl er også bekymret for det hyppigt brugte konserveringsmiddel, og hun vil presse på for at gøre produktet ulovligt.

- Forbrugerne skal ikke udsættes for stoffer, som vi ved er stærkt allergifremkaldende. Slet ikke i produkter, som vi smører direkte på huden. Jeg håber og forventer, at MI vil blive forbudt i kosmetiske produkter, som bliver på huden, i hele EU, når det skal til afstemning senere i 2015, siger hun til Ritzau Fokus og tilføjer.

- Danmark har presset på meget længe. Allergi er en alvorlig sag, og malerbøtter eller rengøringsmidler skal ikke gemme på stærkt allergifremkaldende stoffer. Jeg vil forsat presse på for, at der skal være en skrappere varemærkning for maling og rengøringsmidler i hele EU.

Malerbranchen i Danmark har allerede tilkendegivet, at de nu på frivillig basis vil mærke deres produkter.

Fakta: Sådan undgår du MI:

- Kig efter ordet methylisothiazolinone (MI) i ingredienslisten. Det skal stå på kosmetik, plejeprodukter og rengøringsmidler.

- Undgå at male eller at være i nymalede rum, hvis du er allergisk over for MI.

- Vælg rengøringsmidler, opvaskemidler med allergimærket den blå krans.

- Find plejeprodukter uden MI ved at gå efter miljømærket Svanen og allergimærket den blå krans.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.