RYANAIR: DISCOUNT I LUFTEN

Albertslund: Vi dropper Ryanair

Ingen ansatte i kommunen må rejse med flyselskaber som Ryanair. Det har man netop besluttet i Albertslund Kommune. I Region Midtjylland arbejdes der med et lignende initiativ.

Ryanair får nu en kold skulder fra den københavnske vestegn. Flyselskabet får ingen kunder fra Albertslund Kommune, for det har et flertal i byrådet besluttet.

Hvis man som flyselskab med base i Danmark vil sælge billetter til Albertslund Kommune, skal selskabet have en dansk overenskomst - eller give sine ansatte hvad der svarer til danske løn- og arbejdsvilkår.

- Beslutningen er truffet på baggrund af, at Ryanair og andre flyselskaber med base i Danmark ikke skal slippe afsted med at byde ansatte kummerlige vilkår, siger viceborgmester Mehmet Kücükakin (SF) til Avisen.dk.

Beslutningen er ifølge viceborgmesteren truffet af et stort flertal i byrådet, hvor kun Konservative og Venstre undlod at stemme.

Flere brancher tjekkes for dumping

Albertslund, der har en socialdemokratisk borgmester, har i forvejen opstillet klausuler for firmaer inden for bygge- og anlæg.

- Det er helt naturligt for os at udvide vores fokus på social dumping til andre områder end bygge- og anlæg, fortæller Mehmet Kücükakin og fortsætter:

- Ud over flyselskaber har vi nu bedt kommunens embedsmænd undersøge, om der er andre områder, vi skal se nærmere på i forhold til indkøb og social dumping.

Region Midtjylland kigger med

I Region Midtjylland vækker beslutningen glæde hos SF'eren Bente Nielsen. Hun er første næsteformand i regionsrådet og vil gerne have truffet en beslutning i lighed med den i Albertslund.

- Det glæder mig, at der er andre, der tager initiativer i forhold til Ryanair. Jeg tror, at vi er mange, der har kvaler med flyselskaber, som ikke vil tegne overenskomster, siger Bente Nielsen til Avisen.dk.

Embedsmændene i regionen er nu ifølge Bente Nielsen ved at undersøge, hvad man kan lave af tiltag uden at komme i konflikt med lovgivningen. Hendes initiativ har allerede fået Ryanair op på dupperne.

- Til min store overraskelse indklagede Ryanair mig for både ombudsmanden og Konkurrencestyrelsen. Men jeg beklager, Ryanair kan ikke gøre mig nervøs, siger Bente Nielsen.

Hun fortæller, at ombudsmanden har afvist klagen, og Konkurrencestyrelsen stadig behandler den.

Flybilletter kræver OK

Byrådet i Albertslund har netop taget stilling til og besluttet sig for følgende forslag:

SF, Enhedslisten og Paw Østergaard Jensen (A) foreslår følgende:

I forlængelse af Kommunalbestyrelsens tidligere beslutninger om at modarbejde social dumpning besluttes det, at Albertslund Kommune fremover kun køber flybilletter og tilsvarende transportydelser hos selskaber der opererer i Danmark, hvis de pågældende selskaber har indgået dansk overenskomst eller har løn- og arbejdsforhold for deres ansatte svarende til sædvanlige danske forhold.

Udviklingen med stadigt mere omfattende internationalisering af økonomien har vist sig at føre til et voksende pres på løn- og arbejdsforhold i bl.a. Danmark. Det ses i bygge- og anlægsbranchen, hvor en række kommuner  - heriblandt Albertslund - derfor har truffet beslutning om at sætte konkrete betingelse og kontrolforanstaltninger i værk, så mulighederne for social dumping på dette område begrænses.

Imidlertid er andre brancher også i risiko for at blive mål for selskaber, der nægter at tegne overenskomster og tilbyder lønninger, man ikke kan leve for i Danmark. Flytrafikken og anden transportvirksomhed på tværs af landegrænserne er særligt sårbare i den forbindelse.

Kilde: Dagsorden til byrådsmøde i Albertslund Kommune.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.