Alberte Winding: At være Luna ødelagde noget

Mange børn og voksne kender hende som Luna i Bamses Billedbog, men i virkeligheden ville sangerinden og forfatteren Alberte Winding gerne have været en popstjerne.
Hvis man drømmer om at blive popstjerne, kan det være svært pludselig at blive kendt for hende i den store blå frakke, der leger med en bamse i børne-tv.
Hvis man drømmer om at blive popstjerne, kan det være svært pludselig at blive kendt for hende i den store blå frakke, der leger med en bamse i børne-tv. Scanpix

Hun har gennem mange år været elsket af store og små som den søde og lidt mystiske Luna med sin store blå frakke i Bamses Billedbog. Den rolle er imidlertid kommet med en pris, for det er ikke let både at være en feteret popstjerne samtid med, at alle forventer, at man optræder med børnesange, har sangerinden Alberte Winding måttet sande.

– Jeg ville jo egentlig være popstjerne, men så blev jeg Luna fra Bamses Billedbog i 14 år, og det ødelagde nok noget. Også selv om det var sjovt. På en måde har det nok været sundt for mig, men det har også taget opmærksomhed fra popmusikkarrieren, siger Alberte Winding.

Farvel til selvhøjtideligheden!

Selvom Alberte Winding også har skrevet masser af musik, der henvender sig til det mere voksne publikum, så hænger rollen som børnenes ven godt ved og træder i forgrunden, når hun er i medierne. Det kan både være frustrerende og gøre hende mere ydmyg.

- Det med Luna bliver ofte nævnt som det første, når jeg skal i radio eller tv, og så tænker jeg altid, at jeg jo også har skrevet en masse sange om at blive skilt, men det kan ofte blive glemt i det helt brede perspektiv. Nogle gange er det sådan helt Ingrid og Lillebror-agtigt. Men på den anden side så tager det jo også brodden af ens selvhøjtidelighed, at man har lavet børne-tv, så kan man simpelthen ikke tillade sig at være selvhøjtidelig, siger Alberte Winding, hvis arbejdsliv også handler om at skrive ungdomsbøger og bøger til helt små børn.

Signe Lindkvist om sin barndom: Det er da klart, at jeg blev drillet! Læs interviewet på Soendag.dk

Hendes musikkarriere er også delt i to

Når Alberte Winding skal ud at turnere med sin musik, så oplever hun, at folk gerne forventer, at hun leverer en masse af de kendte børnesange. Så for ikke at skuffe skal hun være meget tydelig omkring musikgenren.

– Vi har et repertoire med børnemusik, som vi også turnerer med, men det gør vi ikke rigtigt i år, fordi den nye plade er på programmet. Og vi skal være meget tydelige med varedeklarationen, for ellers bliver publikum og koncertarrangørerne forvirrede.

Læs, hvad Alberte kan fortælle om sin berømte oldefar Jean-Paul Gaugain på Soendag.dk

Leger standup’er når hun er på scenen

Når Alberte og bandet skal på tur landet rundt til september, kan publikum forvente sig koncerter, hvor man sidder ned og lytter. Hun er ikke meget for at spille retrokoncerter, hvor der kun er plads til de gamle numre, eller festivaler, hvor interessen for fadøl kan være stærkere end musikken på scenen.
– Det er ikke, fordi vi ikke spiller vores gamle hits, for det gør vi da, men jeg laver så meget nyt hele tiden, og det skal vi også nå at spille. Jeg taler meget mellem numrene, og det bedste er, hvis jeg kan få publikum til at grine. Hvis jeg er god den pågældende aften, kan det blive helt standup-agtigt, siger hun.

Kaya Brüel: Der var ikke plads til mig i min mors liv: Læs interviewet på Soendag.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.