Alarmerende mistillid til Skat-chefer blandt medarbejdere

Kun 16 procent af medarbejderne havde i 2013 tillid til, at direktionen ledede Skat på en ordentlig måde. Det viser en aktindsigt Avisen.dk har fået i arbejdspladssvurderinger fra næsten 6000 medarbejdere i Skat
Fem chefer i SKAT er røget på grund af skandaler om de 6,2 milliarder i udbytteskat og et defekt IT-system. 
Fem chefer i SKAT er røget på grund af skandaler om de 6,2 milliarder i udbytteskat og et defekt IT-system.  Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

To direktører, to underdirektører og en personaleleder fra Skat er sendt hjem.

De fem chefer er røget på grund af skandaler om de 6,2 milliarder i udbytteskat, der er udbetalt til svindlere i udlandet, og IT-systemet EFI, der har indkrævet forældet gæld og trukket personoplysninger i strid med loven.

Men hvis det havde stået til medarbejdere, var der blevet fyret i toppen allerede for år tilbage.

I 2013 var det kun 16 procent af næsten 6000 medarbejdere, der havde tillid til, at direktionen leder Skat på en ordentlig måde.

Det viser Arbejdspladsvurderinger (APV) for Skat fra 2013 og 2010, som Avisen.dk har fået aktindsigt i. APV’en fra 2013 er lavet på baggrund af svar fra 90 procent af medarbejdere i Skat, 5775 ansatte.

Stor mistillid

- Tallene vidner om en usædvanlig stor mistillid til den øverste ledelse i Skat. Mistilliden er alarmerende høj, hvis man ser på det med arbejdsmiljø-briller, siger arbejdsmiljøforsker og psykolog Karen Albertsen fra virksomheden TeamArbejdsliv.

I 2010 mener hver tredje medarbejder, at der kun i ringe grad eller slet ikke er nogen sammenhæng mellem, hvad direktionen i Skat siger og gør, og tre år senere er billedet det samme.

- Tallene er et udtryk for, at der er mange medarbejdere i Skat, der føler, at tingene ikke foregår på en god måde. At de er presset af hele den situation, som er og har været i Skat igennem flere år, siger Peter Raben, der er næstformand i HK Stat, der organiserer en del af medarbejderne i Skat.

Mange nedskæringer

Skat har været præget af år med nedskæringer og store omstruktureringer. Arbejdspladsvurderingen i 2013 er lavet kort efter en større fyringsrunde, og den viser, at medarbejderne er langt fra imponerede over ledelsens håndtering af det forløb.

Over halvdelen mener ikke, at ledelsen gennemfører forandringerne i Skat på en ordentlig måde. Kun ti procent er tilfredse.

Den manglende opbakning til direktionen er også tydelig, når medarbejdere bliver spurgt, om de forstår nødvendigheden af de forandringer, der gennemføres i Skat. Det gør kun hver fjerde medarbejder.

22 procent er også utilfredse, fordi de ikke mener, de har fået den nødvendige information, om de forandringer, der har betydning for deres egne arbejdsopgaver.

Føler sig svigtet

Peter Raben mener også, at alle problemerne omkring det skandaleramte it-system Et Fælles Inddrivelsessystem (EFI) kan have spillet en rolle for det dårlige arbejdsmiljø blandt medarbejdere. EFI blev taget i brug i 2013 efter et langt tilløb over en årrække.

- Der er har været utrolig mange problemer med det, og det har mange medarbejdere i Skat oplevet på egen krop igennem flere år. I først omgang har mange haft svært ved at råbe deres nærmeste leder op samtidig med, at flere af deres kolleger er blevet fyret og sagsbunkerne bare er vokset. Så det har været et stort psykisk pres for mange i flere år, og det er derfor ikke underligt, at de har følt sig svigtet af ledelsen, siger han og understreger, at problemet dog ikke kun kan tilskrives EFI, men er en kombination af mange ting.

For de enkelte medarbejdere er konsekvensen, at både i 2010 og 2013 har op mod 70 procent af medarbejderne i undersøgelsen oplevet, at stress har haft en negativ betydning for deres hverdag inden for det seneste halve år. For hver femte er det et problem månedligt eller oftere.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.