Aktion i Nyborg: Ærteplukkere forsvarer omstridt chef

En gruppe ærteplukkere, der arbejder hos Peter Skov Johansen på Østfyn, forsvarer nu arbejdsgiveren.
Her ses flere af medarbejderne hos Peter Skov Johansen - ærteavleren fra Refsvindinge på Østfyn.
Her ses flere af medarbejderne hos Peter Skov Johansen - ærteavleren fra Refsvindinge på Østfyn. Foto: nyborg.black.dk.

Torsdag formiddag klokken 10 indtog en stor flok ærteplukkere Nørretorv i Nyborg.

Plukkerne er ansat hos Peter Skov Johansen, som de seneste dage har været hovedperson i sagen om omdiskuterede arbejds- og lønforhold for ærteplukkerne hos landets største avler fra Refsvindinge på Østfyn.

Ærteplukkerne ankom ifølge Fyens Stiftstidende til torvet foran Fyens Stiftstidendes redaktionslokaler i privatbiler og busser, der tilhører deres arbejdsgiver. En mindre talsgruppe bad om at tale med Fyens Stiftstidende, der onsdag bragte historien om seks tidligere og nuværende ansattes hårde anklager om dårlige arbejdsforhold hos Peter Skov Johansen.

Ikke enige

De ønskede at fortælle om deres syn på forholdene for de ansatte hos den fynske ærteavler. Gruppen blev inviteret ind på redaktionen, hvor de præsenterede medarbejderne for 200 underskrifter på et dokument, der proklamerede, at de ikke er enige i kritikken fra de seks medarbejdere, der kommer fra Rumænien og Kroatien.

Det lokale website nyborg.black.dk skriver, at der i alt arbejder 300 hos ærteavleren.

Senere dukkede ærteavler Peter Skov Johansen også op. Han fortalte ifølge journalist på Fyens Stiftstidende, Ole Frank Rasmussen, at avisens dækning har været skæv, og at avisen desuden kun har talt med nogle af de dårligste plukkere.

Skulle plukke 24 kilo

Fyens Stiftstidende skrev onsdag, at medarbejdere beskylder Peter Skov Johansen for at omgå mindstelønnen på 132 kroner.

35-årige Zelika Kubicek beretter således om arbejdsdage til langt ud på aftenen, og lønsedler viser, at plukkerne skal betale 55 kroner i døgnet for at bo i en skurvogn og 10 kroner hver dag for at blive kørt ud i marken. En fridag koster 100 kroner.

Zelika Kubicek fortæller, at hun blev fyret, fordi hun ikke kunne plukke tilstrækkeligt for at leve op til mindstelønnen.

- Det krævede, at jeg kunne plukke 24 kilo i timen, og jeg knoklede alt, hvad jeg kunne. Men ingen kan plukke 24 kilo i timen, har hun sagt til Fyens Stiftstidende.

Avleren har overenskomst med sine ansatte, men fik forrige år en bod på 150.000 kroner for at overtræde den.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.