AIRBNB BAG FACADEN

Airbnb: Langt de fleste værter overholder loven

Den typiske Airbnb-vært i Danmark lejer kun sin lejlighed ud tre uger om året, oplyser Airbnb.
Airbnb er blevet stort i København. Sidste år overnattede 400.000 turister i Airbnb-lejligheder i København.
Airbnb er blevet stort i København. Sidste år overnattede 400.000 turister i Airbnb-lejligheder i København. Foto: Scanpix

Helt almindelige danskere, der deler deres hjem med turister for at få råd til at betale deres regninger.

Sådan beskriver Airbnb den typiske Airbnb-vært, som kun lejer sin lejlighed ud tre uger om året.

Avisen.dk har tidligere kunnet afsløre, at Airbnb bliver misbrugt i København til at udleje lejligheder året rundt eller en stor del af året - og altså ikke kun når beboerne er på ferie.

Det gælder ifølge en undersøgelse foretaget for Avisen.dk 16 procent af annoncerne på Airbnb i København, at de bliver lejet ud mere end de tilladte syv uger om året.

Airbnb understreger i en mail til Avisen.dk, at langt størstedelen af værterne holder sig inden for loven. På deres hjemmeside gør Airbnb meget ud af at oplyse om, hvilke regler, værterne skal leve op til, ligesom de jævnligt sender mail til alle værter og minder dem om reglerne.

"Vi opfordrer værter til at kontrollere og følge reglerne samt dele nyttige råd og information om lokale regler," skriver de blandt andet i mailen til Avisen.dk.

Godt nyt for Danmark

Ifølge Airbnb er det ikke kun de danske værter, der får ekstra penge i lommerne, når de lejer ud igennem Airbnb. Det gør de lokale erhvervsdrivende også. 

"Airbnb er godt nyt for alle i Danmark. Alene sidste år nød mere end 400.000 gæster fra hele verden autentiske rejseoplevelser i danske hjem, og over halvdelen af gæsterne brugte de penge, de sparede på Airbnb, i lokale butikker og restauranter," skriver de med henvisning til en rundspørge blandt Airbnb-værter og gæster i København.

Airbnb ønsker ikke at kommentere Avisen.dk's undersøgelse, fordi de ikke anerkender den metode, vi har brugt. Vi har ladet et computerprogram hente oplysninger ned fra Airbnb's hjemmeside om alle annoncer i København.

Herved har vi blandt andet kunne se på hver annonces kaldender, om den kun er ledig, så man kan leje den i en kort periode, mens beboerne er bortrejst, eller om den er tilgængelig en stor del af året.

"Metoderne til at kontrollere kalenderens tilgængelighed er fejlbehæftet, fordi det forudsætter at alle værternes kalendere er opdaterede. Dette er ikke tilfældet. Og hvis datoer er blokeret, betyder det ikke nødvendigvis, at ejendommen er reserveret på Airbnb, det kan simpelthen være, fordi værten er hjemme," forklarer Airbnb.

Netop derfor har vi i undersøgelsen ikke kun set på annoncernes kalenderfunktion men også på antallet af omtaler, som den enkelte annonce har fået, fordi det siger noget om, hvor meget lejligjheden reelt har været lejet ud. Se her, hvordan vi har gjort.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.