Afsløring: Smed er landets mest magtfulde person

Forskere har kortlagt, hvem der bestemmer i Danmark. De når frem til, at en smed sidder øverst på kransekagen. Ingen politikere er i top 50.
Kender du manden til venstre? Det er ellers en af de mest magtfulde mennesker i kongeriet. Her sammen med justitsminister Mette Frederiksen, som måske bliver statsminister en gang.
Kender du manden til venstre? Det er ellers en af de mest magtfulde mennesker i kongeriet. Her sammen med justitsminister Mette Frederiksen, som måske bliver statsminister en gang. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix.

Hvem er de mennesker, som træffer de tungeste beslutninger og dermed har mest magt i Danmark?

Det har to forskere og en journalist undersøgt, og nu kan man fra på tirsdag set resultatet i bogen 'Magteliten - Hvordan 423 danskere styrer landet.'

Bogens forfattere har brugt mere end fire år på at kortlægge, hvem der sidder i mere end tusinde bestyrelser, udvalg, de magtfulde grupper for virksomhedsledere - VL-grupper, fonde og andre steder.

I toppen af samfundet finder de tre forfattere 423 beslutningstagere. De bliver i bogen rangeret efter, hvor stort deres personlige netværk til andre beslutningstagere er.

Allerøverst på listen fandt forskerne ved udgangen af 2013 den daværende formand for fagforbundet Dansk Metal, Thorkild E. Jensen.

Hvis forskerne lavede opgørelsen i dag, ville den sandsynligvis bringe den nuværende formand for Dansk Metal, smeden Claus Jensen, i top.

Det vurderer en af bogens forfattere Christoph Ellersgaard, som er sociolog og ph.d.-studerende ved Københavns Universitet.

- Claus Jensen ville komme til tops i en opgørelse i dag, for han sidder ligesom forgængeren med i en lang række bestyrelser og andre organer med magt, siger Christoph Ellersgaard.

Metalboss med stærke bånd

Metalformand Claus Jensen selv tager udnævnelsen som den mest magtfulde med stor ro. Han siger til Avisen.dk:

- Det har aldrig ligget formændene for Dansk Metal fjernt at have et godt netværk for at kunne varetage medlemmernes interesser.

Før Claus Jensen har blandt andre Thorkild E. Jensen, Max Bæhring og Georg Poulsen siddet i den magtfulde formandsstol hos Dansk Metal.

Claus Jensen er glad for at have mobilnumre på mange af samfundets spidser og være på fornavn med dem.

- Når grupper af medlemmer i deres hverdag løber ind i forskellige problemstillinger, er det meget værd at kunne ringe direkte til beslutningstagere inden for politik, erhvervsliv, kultur og sport, siger Claus Jensen.

Selv om Claus Jensen er lønmodtagernes mand har han mange forbindelser til arbejdsgiverne i erhvervslivets top og har et stærkt netværk her. Men det er der ifølge ham ikke noget fordækt i.

- Der er nogle, som vil gøre det til noget gedulgt og indspist, at beslutningstagere mødes. Men det er nu en gang sådan, at mennesker taler sammen på kryds og tværs i Danmark, og vi bruger alle sammen vores kontakter. Det er der ikke noget odiøst i, siger Claus Jensen.

Politikere uden magt

I den nye opgørelse er der i top 50 mange, der ligesom Claus Jensen er fra fagbevægelsen. Derudover er der mest direktører og professionelle bestyrelsesmedlemmer.

I top 50 af samfundet er der ifølge ranglisten ikke så meget som en politiker.

Blandt de 423 i opgørelsen ligger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) helt nede på en plads som nummer 204, og statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen (V) ligger på en plads som nummer 143.

Man kan godt gå og tro her under valgkampen, at politikerne har meget at skulle have sagt. Men viser jeres undersøgelse noget helt andet?

- Ja, målt på netværk har politikerne faktisk ikke så stor magt. Og man skal huske, at i modsætning til mange andre i samfundets top har politikerne kun magten til låns. De ministre, der har magt i dag, har måske ikke noget at skulle have sagt om tre uger, siger forsker Christoph Ellersgaard.

Men statsministeren helt nede på en plads som nummer 204?

- Helle Thorning-Schmidts placering hænger blandt andet sammen med vores måde at lave ranglisten på. Eksempelvis tæller en persons stærke internationale netværk ikke med, idet vi kun har set på forbindelser i Danmark, siger Christoph Ellersgaard og fortsætter:

- Det vil sige, at det for eksempel ikke tæller med, at Helle Thorning-Schmidt er velforbundet til Tysklands kansler Angela Merkel og via sin mand til Labour i Storbritannien.Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.