Dit køkken er ikke et af dem, der aldrig bliver brugt. Her bliver bagt brød, lavet kaffe, spist morgenmad og stegt kylling … og netop kylling er en af de helt store bakteriebomber i dit køkken.
Åbner du en pakke kyllingebryster, inviterer du også bakterierne indenfor i dit hjem og i dit køkken. Du er sikkert bevidst om risikoen og bruger både separat skærebræt og kniv.
Men husker du at bruge separat viskestykke?
Et nyt studie fra International Association for Food Protection i USA viser, at folk generelt ikke er alt for gode til at holde deres køkkener rene.
Og hvor halter det så især?
Hos viskestykkerne, viser undersøgelsen, der er sammensat af flere amerikanske universiteter.
Du rører ved viskestykket konstant
Studiet er lavet på baggrund af en række undersøgelser. I et af dem laver en gruppe mennesker en salat. Her viser det sig, at 90 procent af disse salater bliver befængt med bakterier under forberedelsen.
Samtidig viser studiet, at du konstant rører ved dit viskestykke, når du forbereder ting i køkkenet. Og det er altså fyldt med bakterier … som du spreder rundt i resten af køkkenet og på din mad.
Faktisk viser videooptagelser, at rigtig mange mennesker rører ved deres viskestykke, før de vaske de hænder, der eksempelvis netop har rørt ved fersk kød eller andet, der kan indeholde bakterier.
På den måde ender du nemt ud med en salat, der ikke er så sund endda – du skal derfor huske at vaske hænder og skifte dit viskestykke og håndklæde i køkkenet ud hver dag, hvis du har lavet mad.
Ledende forsker, Jeannie Sneed, forslår faktisk, at du har køkkenrulle stående i køkkenet, som du kan bruge til din hænder. På den måde holder du hygiejnen på et højere niveau.