Afslørende tal: Så mange vil miste dagpengene i fremtiden

Eksperter kommer i lækket rapport med bud på, hvor mange der fremover vil miste dagpengene. Tallet får politiker op i det røde felt.
Eksperter har for kommissionen vedrørende dagpenge regnet på, hvor mange der vil miste dagpengene, hvis man opretholder det nuværende system. Tallet er for højt, mener blandt andet SF.
Eksperter har for kommissionen vedrørende dagpenge regnet på, hvor mange der vil miste dagpengene, hvis man opretholder det nuværende system. Tallet er for højt, mener blandt andet SF. Foto: SCANPIX arkiv

Hvor mange mennesker skal fremover opleve at miste deres dagpenge og ryge ud på en alvorlig økonomisk nedtur? Det brændende spørgsmål skal politikerne i efteråret forsøge at svare på, når de forhandler en reform af dagpengene.

I den forbindelse er der nu kommet et meget vigtigt nøgletal frem. Det er nemlig tallet for, hvor mange der vil miste dagpengene i fremtiden.

Eksperter har for kommissionen vedrørende dagpenge regnet på, hvor mange der vil miste dagpengene, hvis man opretholder det nuværende system.

Eksperterne når frem til, at omkring 9.000 ledige fremover årligt vil miste deres dagpenge. Det er et betydeligt lavere tal end de omkring 17.000 om året, som er niveauet nu.

Det fremgår af den fra kommissionen lækkede rapport: 'Dagpengemodellen - Teknisk analyserapport.'

Kan vi leve med det?

9.000 'dagpengeløse' om året kan SF slet ikke leve med. Det mener partiets ordfører for arbejdsmarkedet, Karsten Hønge.

- Vi vil ikke acceptere, at 9.000 mennesker hvert år mister deres dagpenge. Det er alt for mange, siger Karsten Hønge til Avisen.dk.

Han mener, at trygheden er røget ud af dagpengene.

- Vi skal have vægtet trygheden højere, når vi taler om dagpengene. Som det er nu er alt for mange både arbejdsløse og forsikrede utrygge ved systemet, og det undergraver hele den så højt priste danske model for arbejdsmarkedet, siger Karsten Hønge.

For at få mindsket det antal, som mister dagpengene, vil SF blandt andet lempe kravene til, hvordan man genoptjener retten til dagpenge.

K: Antallet er ikke vigtigt

For Konservative er antallet af ’dagpengeløse’ ikke afgørende. Det oplyser partiets ordfører for arbejdsmarkedet, Rasmus Jarlov.

- For os er det ikke noget mål at holde folk på dagpenge. Så derfor ønsker vi heller ikke at opsætte noget måltal for, hvor stort et udfald fra dagpengene, der er acceptabelt, siger Rasmus Jarlov til Avisen.dk.

Han mener, at det sådan set er meningen, at nogle skal løbe tør for dagpenge.

- Det vigtige for os er ikke antallet, der mister dagpengene, men mere om der er forsørgelse til dem. Og det er der jo i form af kontanthjælp, siger Rasmus Jarlov og fortsætter:

- Det er kun helt naturligt, at dagpengene løber ud for nogle.

V træder vande

I regeringspartiet Venstre vil man ikke gå ind i en debat på baggrund af den lækkede rapport fra eksperterne. Partiets ordfører for arbejdsmarkedet, Hans Andersen, skriver til Avisen.dk:

- Jeg ønsker ikke at kommentere på enkelte elementer fra en rapport, der ikke er færdig. Jeg ønsker, at kommissionen nu skal have arbejdsro, og så vil jeg se frem til at læse den færdige rapport.

Nogenlunde samme melding kommer fra Socialdemokraternes ordførerer for arbejdsmarkedet, Leif Lahn Jensen.

- Vi vil afvente kommissionens endelige rapport, før vi går ind i en mere præcis debat, siger Leif Lahn Jensen, og fortsætter:

- Men når det er sagt, så går vi da ind i forhandlingerne om en reform af dagpengene med et ønske om, at færre skal falde ud. Der er nu over 50.000, som har mistet deres dagpenge, og det er alt, alt for mange.

Det nuværende system for dagpenge blev vedtaget af de borgerlige partier plus Radikale i 2010. Dengang regnede VK-regeringen med, at 2.000 til 4.000 ville miste deres dagpenge hvert år.

Den prognose viste sig at være helt skæv. Herom siger Leif Lahn Jensen:

- Venstre og Dansk Folkeparti viste sikkert allerede den gang, at prognosen ikke ville holde stik. Dagpengereformen har fået større og langt mere uheldige konsekvenser end forudset.

Blank indrømmelse

Den lækkede rapport er nærmest ”bekendelses-litteratur.”

Det mener Verner Sand Kirk, som er direktør for a-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke.

- Nu indrømmer Finansministeriets folk åbenbart, at de tog voldsomt fejl, da de i 2010 forudsagde, at 2.000 til 4.000 ville falde ud af dagpengesystemet, siger Verner Sand Kirk.

Han oplyser, at AK-Samvirke vil kunne leve med, at der hvert år er omkring 2.000 til 4.000, som mister dagpengene.

- Vi tilslutter os de pejlemærker, som LO og FTF (paraply-organisationer i fagbevægelsen. red.) har opstillet. Det er de 2.000 til 4.000. Og her er det værd at bemærke, at det er cirka dobbelt så mange som før reformen af dagpengene, bemærker Verner Sand Kirk.

Her er eksperternes beregninger

Fra kommissionen for dagpengene er der blevet lækket en rapport. Den har titlen: 'Dagpengemodellen - Teknisk analyserapport.'

I rapporten udarbejdet af eksperter er der prognoser for, hvor mange der fremadrettet kan ventes at miste deres dagpenge.

Her er nogle centrale uddrag fra side 72 i den 120 sider lange rapport:

"Med en maksimal dagpengeperiode på 2 år vil der således årligt være knap 9.000, der opbruger dagpengeretten, når ledigheden er på det strukturelle niveau mod godt 3.000 personer årligt i et 4-årigt dagpengesystem."

"Antallet af personer, som opbruger dagpengeretten i et fuldt indfaset system med maksimalt 2 års dagpenge, opgøres til at ligge i intervallet [6.800-11.100]."

"Det bemærkes, at antallet af personer, som opbruger dagpengeretten i det fuldt indfasede 2 årige dagpengesystem, vurderes at være markant lavere end det antal personer, som har opbrugt dagpengeretten i 2014 samt første del af 2015. I denne periode har det årligt antal ligget omkring 17.000 personer."

 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.